Sunday, 31 August 2014

Aku Berjaya dengan Clomid 150mg

Untuk sesiapa yang pernah membaca serba sedikit blog ini, pasti tahu sy adalah seorang daripada beribu pengguna Clomid. Dan pada sesiapa yg tak pernah baca, sy create entri ni untuk summarize kan perjalanan sy dengan Clomid. Moga dapat berikan panduan.

Sebenarnya sy memulakan rawatan fertility selepas 1 tahun berusaha namun tidak berhasil. Mungkin masih ada cakap-cakap yg 1 tahun itu masih tempoh yg terlalu awal dan "muda". Tapi alhamdulilah sy tidak mempunyai pemikiran sedemikian. Kalau dibiarkan 1 tahun ke 2 tahun, 2 tahun ke 3 tahun dan bertahun-tahun kemudian nya, maka di mana titik noktah bagi sy? Dan rata-rata sepanjang rawatan sy di MAC HUKM, kebanyakan nya boleh kata patient nya berumur lingkungan 30 an ke atas.

Sy bermula dengan clomid 50mg. Perjalanan pertama sy membuat rawatan di HUKM sekitar April 2013 di permudahkan. Rata-rata kawan yg ada membuat rawatan ada yg perlu menunggu lama untuk ditransfer kan kes ke MAC HUKM yg mana berkuasa penuh dalam proses fertility/infertility pesakit. 
Saat entri ini di tulis sudah pun 2014. Ketika kandungan berusia 5 bulan. 










Gambar di atas adalah chart Fertility Friend yg sy gunakan setiap bulan untuk TTC journey. Dan kalau mengikutkan perkiraan, lebih kurang setelah 1 tahun sy mula kan rawatan, akhirnya sy berjaya pregnant. Dan selama 1 tahun ini lah, sy penuhkan badan sy dengan clomid 50 mg selama 1 cycle, clomid 100 mg selama 2 cycle dan 150mg clomid selama 1 cycle. Keseluruhan nya 4 cycle menelan clomid. 

Effect makan Clomid?

Alhamdulilah, sepanjang menelan clomid tak ada perubahan atau kesan major yg meng ganggu sistem tubuh. Kesan pada badan seseorang mungkin berbeza mengikut ketahanan badan nya. Sy setakat mengalami pening2 biasa. Tapi kena ingat mesti makan pada masa yg betul. Kenapa ye?

Sebab sy ada pengalaman berjump seorang patient yg tersilap mengambil Clomid. Doctor bekalkan dia dengan clomid untuk 3 cycle sekaligus, which is sy rasa ini adalah biasa. Sy mencuri dengar perbualan dia dengan seorng doctor. "Sy rasa ubat ni tak sesuai lah dengan sy doc, sebab period sy datang 2 hari je" Doctor terus macam mana cara pengambilan Clomid. Sy sgt terkejut bila sy dapat tahu dia makan setiap hari Clomid tanpa henti sampai bekalan itu habis dalam hanya 1 cycle!

Katanya mungkin Doctor ada terangkan cara ambilan cuma dia yg tak alert. Sampai sekarang sy masih tak dapat nk membayangkan apa kesan pada sistem badan dia. Ilmu tu penting. Kalau tak tahu, tanya, alert pada arahan Doctor, dan banyak buat research dekat internet. Benda mudah kan?

Ok..sambung dengan cerita sy. hihi. Perjalanan menelan Clomid tak lengkap kalau tak ada sesi follicular tracker. 
Sy boleh kata kan hari scan follicle adalah hari yg di tunggu2. Debar ada, excited ada, tak sabar ada. Sebab? Nak tahu badan kita respon atau tak dengan Clomid yg dibekalkan itu. Macam gambar di atas, ini lah borang tracker. Kalau rajin nak tahu lebih, boleh baca sini. Dan sepanjang pengambilan Clomid ini pun, suntikan Ovidrel pun merupakan prosedur yg biasa. Suntik untuk pecahkan telur yg dah matang.

Sebenarnya Clomid 100mg pun tak berapa nak membantu tapi lagi better daripada Clomid 50mg. Bila cycle kedua pengambilan Clomid 100mg tak berjaya, lastly Doctor Kadir suggestkan sy ke peringkat yg lebih mencabar yg mana membawa sy ke perjalanan ini. Pengalaman yg sangat manis.

Mungkin sy bukan seorang yg tak mudah patah semangat. Itu adalah pengalaman sy pertama kali masuk wad. Sy masih boleh tersenyum ketika disorong masuk ke wad bedah. Dan sewaktu kaki sy melangkah untuk discharge, sy tetapkan dalam hati yg sy akan kembali ke wad itu semula lepas ni tapi untuk proses melahirkan pula. Moga Allah SWT permudahkan kelak. Amin. 

* sy patut mencuri2 snap gambar En Hubby sebab dengan dia lah semangat sy semakin kuat. Melihatkan dia tak pernah mengeluh dan sentiasa ada dengan sy sejak 1 tahun sy dan kami mula kan rawatan hingga lah ke saat pembedahan membuatkan betapa sy amat bersyukur bersuami kan dia. Dia adalah cinta hati sy *
Ini adalah saat manis dalam hidup sy. Disahkan pregnant saat yg paling sy rindu kan. Ya! sy rindukan saat sy mencelup UPT, sy rindukan saat En Hubby sy belikan UPT yg berbagai-bagai brand, sy rindukan saat melihat line T naik dan semakin pekat hari demi hari. Hingga sekarang UPT result masih sy simpan. Hati sy senang dan gembira bila melihat kembali semua UPT tu. 

Dengan izin Allah SWT sy berjaya preggy. Berbekalkan Clomid 150mg selepas operation, sy gagahkan semula rutin menelan. Dan Alhamdulilah, segala di permudahkan. Perjalanan sy bersama Clomid berhenti di dosage paling tinggi. 
 ~ Sesungguhnya, segala usaha, penat, masa, duit dan air mata itu terbalas. Alhamdulilah ~

*kalau info yg sy bg tak mencukupi, jgn lupa bertanya ok!*

124 comments:

  1. Alhamdulillah... Allah dah tunaikan janji dan beri kepada mereka yg berusaha... Doakan kami yg masih berusaha :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..doa sentiasa mengiringi. yg penting usaha itu paling perlu kan. moga kawan yg senasib turut sama merasa pengalaman indah ini ..amin

      Delete
  2. Salam dear..saya dh 3 cycle tak berjaya dgn clomid :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...awk makan clomid berapa mg sis? Xpe..cuba lg. Jgn putus asa. X semua org berjaya dlm ms yg singkat. Yg penting kita usaha sungguh2. Btw sis buat rawatan dekat mana?

      Delete
  3. Salam sis..saya amek clomid utk 2 cycle. 1sy cycle 2biji sehari..still ovum sy xmembesar. So doc suruh double dose 4biji sehari utk 2nd cycle. Hari ke12 pegi check still ovum sy besar skit je dr yg leps. Then doc ckp utk cycle ke3 die nk buat injection on my 3rd day period this month October. The problem is smpai arini blom period! Dh lewat 15hari..tp test -ve. Is this normal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ops lama da tu xmai period..share my experience jugak tp ni bkn ms mkn clomid..when i consumed something yg panas or supplement cycle period mmg panjang jadk nye sampai penah cecah 46 hari..ada consume any supp ke? But sometimes body react differently bl mkn clomid ni. Just anggap badan nak betul kan cycle ok. Be positive mcm selalu.

      Delete
    2. tu la..mula2 rs mcm pregnant la tp dh 2weeks result -ve trus down..doc pesan tgu lg seminggu then test blk. Ad kwn it took her 3 months late utk dpt +ve result itu pun blur. Before tu semua doc ckp xpregnant. So dia advise tgu je. Susah hati jgk..So klu ikotkan ni dah nk msuk 47 hari. Hrp2 cptla period turun klu xpregnant. T_T Sabar je la yg mampu skg.

      Delete
    3. Alhamdulillah semalam sy dh disahkan pregnant 3-4 weeks. Masih baru..doc ckp mknye nye period sy aritu dh lari la skit sbb tu even 2 weeks delay blom bole detect. Syukur :)

      Delete
    4. Alhamdulilah!!!! Hepi nye dengar! Jaga kandungan baik2 tau. Berbalas jugak penat lelah trn naik klinik. Jgn lasak2 utk minggu awal ni ok..hugs!

      Delete
    5. Assalamualaikum sis wahida.. maaf reply di post lama..cuma saya bertanya..saya tgh lalui apa yg sis pernah lalui..period saya dh lewat 42 hari.. dah bt upt 2 kali still -ve..pergi scan pon doc ckp rahim normal..xda apa2.. doc ada suggest utk ambil ubat turun darah..boleh ke saya ambil ubat tu? Saya takut pulak..ada advice dr sis2 semua tak? Buntu

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. salam dear..nak tanya..mcm mana cara pengambilan clomid?awak ambik waktu pagi or malam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..clomid ni mcm biasa la kne makan dari hari ke 2 sehingga ke 6 period. Dan sy ambil waktu pg selepas makan pagi. Contoh kalau sy makan clomid jam 8 pg, utk hari yg berikutnya pun sy akan makan pada jam 8 pg..senang cerita makan pada waktu yg sama. Tu antara pesan doc.

      Delete
    2. assalam dear.. saya ada ambil clomid.. ni utk 2cycle.. saya terlewat pegi klinik jd mkn dlm pukul 11.43mlm.. keesokkannya saya xterjga utk mkn clomid waktu tu..pukul2.48og bru mkn... jdnya saya dh termiss sehari kn... doc ckp klaw miss xjd la betol kee... hurmm :-(

      Delete
    3. Erm tak pasti pulak..sebab dl sy mmg makan consistent dan pada waktu yg sama

      Delete
    4. bole tau tak bila waktu mknnya...sbb sy xalert ms doc bgtau...hehe

      Delete
    5. Mkn masa cd2-6 period..kalau awk makan pukul 8 pg, esk nye kne mkn pukul 8 pg jgk. Waktu yg sama

      Delete
    6. salam.. nk tanya.. kalau mkn clomid masa dah day5 period tak pa ke. sbb lewat pergi klinik.. :(

      Delete
  6. Assalamualaikum
    besnye dgr cite awk..sy pun dlm rawatan kesuburan jgk..lps 1cycle clomid miss utk cek telur day14 ats sbb tertentu x dpt g cek.so doc decide tgu period utk bg 2nd cycle clomid..tp smpai skarang x dtg period lg.dh lewat 23 hr.cek upt -ve..perkara biase lewat period ni..start irregular lps dnc 4thn lps..doakan sy juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby dust to u Aida! Fuh fuh fuh..lepas ni moga berjangkit. Hihi. Stay cool and strong ok! Yg penting positive mind selalu even terpaksa ok.

      Delete
    2. tq mummy gojez.. Insha Allah..sesungguhnya perancangan Allah yg terbaik kan..mcm mane nk srh period regular blk ni kan...org mkn gla ok tp badan kita x brape ok...kena turunkan berat badan agaknye..dh gemuk..huuuu

      Delete
    3. Same goes to me...bdn x suit dgn semua supplement. Sy sll advise kwn2 lain minum air lemon tu pg dan malam. Use naturl way pulak ok..sy de buat entri psl air lemon tu. Bgs utk yg ttc..try ok! Good luck

      Delete
  7. salam mummygojez..macamana ye nak mulakan rawatan ..alhamdulillah sy dah kawen setahun 2 bulan..belum rezki lagi anak..blur2 nak jumpa sape n tanya sape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...awk tgl mana ye? Sll prosedur pertama awk kne dpt kan referral letter dr klinik dl. Ckp nk buat treatment fertility kt hospital. Awk pilih lah mana hospital yg dekt and ada sedia kan khidmat pakar pasal kesuburan. Sy buat di hukm. Then awk g hospital bersama2 surat referral tu. Just make a first step..step yg seterusnya automatik awk akan paham based on advise doctor. Good luck!

      Delete
    2. Hospital kerajaan atau Swasta ya?

      Delete
  8. Salam... seronok dengar pun dah mengandung. Saya masih lagi mencuba. Saya pernah buat HSG tapi 2 tahun lepas. Saya tinggalkan treatment kerana kekangan masa. Sekarang saya masih lagu berdoa supaya Allah kabulkan doa kami suami isteri.

    Jaga kandungan baik2 yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga usaha awk berbaloi dlm ms tdekat ye!! Amin

      Delete
  9. Alhamdulillah.. xsabar menanti upt positif.. moga-moga ada rezeki untuk saya juga

    ReplyDelete
  10. Masa nya akan tiba jugak..yg penting jgn putus usaha ye

    ReplyDelete
  11. Salam.awk mkn clomid 150mg berapa x sehari?

    ReplyDelete
  12. Sy gugel pasal clomid terjumpa blog ni.bestnya dgr citer sis. Sy pn dh jmpe doc n doc cdgkn try clomid.harap dpt result menggembirakan mcm sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...yg penting ada usaha ok! dan jgn putus harap. Moga ada rezeki ye!

      Delete
  13. salam sis pernah tak jalani ujian hsg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy buat ujian HSG sekali gus masa sy buat operation laps..so sy x rasa senak perut segala mcm org lain. Sebab ms laps sy dibius kan...

      Delete
  14. As salam sis nak tnye dlu awk wat laparascopy sbb ape ye. Pas2 awk terus consume clomid ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..
      Sy consume clomid sebelum laps lg. 3 cycle clomid. Lepas laps sy consume 1 cycle clomid 150 mg dan dgn izin Allah lekat terus.

      Delete
  15. berapa harga utk comid 50g yer ladies..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm...doc sy bg free. Kalau dekat kliniknim not sure tapi clomid ni hanya diberi dgn pemantauan doc je.... Xde jual dekat farmasi sebab ni ubt kawalan

      Delete
  16. Tahniah atas kehadiran penyeri hidup, alhamdulillah :) saya baru semalam first time ambik clomid, setelah 3 tahun cuba cara natural. Nak tau bagaimana pemakanan n supplement sis sepanjang TTC with clomid? Nak tanya pengalaman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepanjang consume clomid, sy elak kn bde panas. Lg2 klu dlm temph 2ww sy akn slow down sikit interm of pergerakan and bsama suami. Then positive kn minda...hepi2 and x tll memikir dan berharap. Ooo ye minum air lemon ok..sy ade share entri lemon. Nnt awk bc and try ok!

      Delete
  17. Awk. Nak tanya boleh? Operation laps tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy buat laps utk remove endometrosis...ada entri sy buat psl laps ni. Senang cte tebuk pusat awk tu

      Delete
  18. awak, nk tnya, level progesterone awak brape ye time ambil clomid tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy xtau and x cek plak awk pasal level progesterone tu .. hihi

      Delete
  19. salam mummy, raya seronok & positive bila baca entry mummy ni,. sya baru dapat bekalan clomid dari doc semalam so nk cuba untuk next cycle, cuma doc x der set pulak appontmnt untuk tengok telur,. tambah lega bila tau sperm suami ok, x per la mungkin blum rezeki kami, harap2 rawatn ni membuahkan hasil, doakan kami ye,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...usaha lebih ye. Moga berhasil usaha awk dan suami. Chaiyok2!

      Delete
  20. UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
    (cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,
    SMS/WASSUP 0148004302

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak...malam nnti saya whatsapp

      Delete
    2. saya nak...malam nnti saya whatsapp

      Delete
  21. Tahniahhh...hrp trun sy plak lpas ni..baru mula cycle prtama dgn clomid 100mg tp telur maaih xckup matang 10mm je...so doc sruh comsume increase clomid 150mg next priod...moga ade rezki jgak nnt...#3yearsmarried

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...moga usaha berhasil. InshaAllah clomid 150 mg membantu telo awk lg besar. And dlm ms yg sama sila pikir yg positif2 ye waktu consume..amalkan law of attraction yg sy pun amalkan dl.

      Delete
  22. Tahniahhh...hrp trun sy plak lpas ni..baru mula cycle prtama dgn clomid 100mg tp telur maaih xckup matang 10mm je...so doc sruh comsume increase clomid 150mg next priod...moga ade rezki jgak nnt...#3yearsmarried

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcmmn cara mkn 100 gm tu...mkn sekali 2 biji ke mcmmn ek...

      Delete
  23. Mcm mana nak mkn 100 mg clomid tu..terus mkn 2 biji satu masa ke mcmmn ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye...utk 100 mg terus makan 2 biji sekali makan

      Delete
  24. assalammulaikum sis..nak tnye klu nk ambk clomid kene jmpe doc dlu x?? dan kene jalani apa2 pemeriksaan x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak amek clomid biar dgn consult doc dl ye...jgn amek sebarangan.

      Delete
  25. Replies
    1. Even saya tak kenal sis, tapi saya dapat rasakan betapa happynya saat tgk upt positif :) doakan sy & suami ye sis. Sy baru consume 50gm clomid start semalam. Sis ada mkn suplement sampingan tak spt asid folic semasa makan clomid? -nawa

      Delete
    2. InshaAllah awk pun akan merasai pengalaman yg sama. Amin. Sy mkn acid folic ms da bebetul preggy je. Sbb sy jenis x boleh makan apa2 supplement sbb nanti period akan haywire. Ooo ye, sy just amalkan natural way je minom air lemon setiap ari. Awk mybe boleh try. Ade entry psl lemon kt blog sy.

      Delete
    3. Wahhhhh....bestnye preggy....btw sy pn dh ada cek up kesuburan...alhamdullillah sy dan suamu sihat....patutnye kene pg jumpe doc on my 2nd period....tp sbb keje....sy dtg awal arini....then doc kasi clomid 50mg utk sy mkn....bagus doc ni...dia suruh sy call dia bila sy dtg period...nnt dia ajar cara nk amik clomid tu...sy dh berkahwin 2tahun 8bulan

      Delete
    4. Wahhhhh....bestnye preggy....btw sy pn dh ada cek up kesuburan...alhamdullillah sy dan suamu sihat....patutnye kene pg jumpe doc on my 2nd period....tp sbb keje....sy dtg awal arini....then doc kasi clomid 50mg utk sy mkn....bagus doc ni...dia suruh sy call dia bila sy dtg period...nnt dia ajar cara nk amik clomid tu...sy dh berkahwin 2tahun 8bulan

      Delete
  26. Salam puan. Blh sy tahu puan buat pembedahan sbb apa? Sy skrg br peringkat bloodtest to check for hormones.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam sis. Sy ada endometriosis di sebelah kiri ovary yg mana dah didetect sejak awal mkn clomid 50 mg. Sy buat andaian endo ni menggangu perkembangan folikel sy sbb lepas je operate buang endo, dgn izin Allah sy preggy selain dibantu dgn makan clomid 150 mg

      Delete
  27. Salam sis..sy bru consumed clomid 50g bulan lepas..2 biji selama 5 hari..sy jenis telur x brape besar jgk..tp nmpak gayanye 1st cycle clomid dh failed sbb sy baru dtg period nie..sy just think positive sbb at least cycle period kali nie dh ok blk 32 hari..sblm nie lebih pada tue x menentu..sy nk tnye pendapat sis patut x sy try consume clomid lg skali utk 2nd cycle? Doktor sbnrnye suggest sy buat operation laps if x conceive jgk amik clomid utk 1st time aritu..lg satu sy nk tnye sis ok x klu sy nk mkn supplement Evening Primerose? Ade effect lain ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu awk ckp awk consumed clomid 50 mg 2biji mksud nye awk tgh on clomid 100 mg. Tp nk tny, npe doc suggest buat laps ye? Awk ade cyst or etc ke sbb sll buat laps ni utk yg ade cyst. Awk boleh refer entri sy psl laps sbb sy pun wat laps...klu awk tny sy, sy akn suggest yes. Try clomid lg. Dl sy mkn clomid ikot nasihat doc dan ms yg sama sy jg mkn,positif,redha..tp if let say awk perlu buat laps, better buat laps dl. Buang bde kotor dlm bdn tu. Bila da clear, br peluang lbh tinggi lg2 kalau on clomid. Mkn supp bergantung pd bdn sendiri. Sy pernah on epo tp tak ok pada badan sy sbb cycle period sy terganggu habis. Kalau awk nk cuba, awk try la utk 2 cycle. If period awk ok, on time as usual, x delayed then boleh masuk la dgn bdn awk. Awk mybe boleh try minom air lemon utk detoks. Awk bc la kt entri sy.

      Delete
    2. Salam sis..sy xde cyst..cuma byk folikel2 yg x release abis masa dtg period..cuma sy pelik knape doktor x bagi sy ubat clomid utk consume at least 2-3 cycle..doktor bagi utk 1 cycle je..pastu doktor ckp klu x conceive jgk after mkn clomid, die suggest sy buat operation tue..sy skrg tgh mkn epo jgk..sy tgh tgu jgk period dtg normal atau delay..

      Delete
    3. Awk cb tny doc atas reason apa doc suggest buat laps..since awk ckp awk xde cyst etc. Sometimes bde ni kena tny jgk. And awk cb tjuk kan yg awk tau at least doc aware yg awk ada ilmu pasal bde2 mcm ni. Kdg2 bila doc igt kita 0 knowledge, so nnt dia akan suggest je mcm2. Pd yg x ada ilmu akan say YES je. And cb awk proposed utk try clomid for a few cycle dekat doc tu...mana tau dia ok. Lagipun kos awk yg tanggung kan

      Delete
  28. Hi sis...sy br je habis makan clomid utk 1st cycle....doctor ckp biasa dia akan check telor sy selpas hari ke 12 period....so sy tgh tunggu utk check telor....maaf nk tnya selepas kita mkn clomid tu waktu bila yg sesuai utk bersama dgn suami....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ryeena..

      Dia macam ni, waktu yg seswai bersama adalah sepanjang hari subur. Tapi mungkin susah utk kita detect bila waktu subur kita kan?

      So bila mkn clomid ni, dan buat scan telo satu kelebihan utk awk sebab?

      Bila kita pergi scan, nanti doc akan tengok telo awk dah besar cantik ke belom. Dan nanti doc akan suggest jgk yg awk da boleh bersama atau belom.

      Selalu bila kita cek telo, if telo da matang, doc akan inject HCG shot utk pecahkan telo tu. Dan nanti doc akan suggest utk awk bersama dengan suami awk bila dan bila. So time tu awk boleh la ikut advise doc tu..

      Nanti masa buat HCG shot atau cek telo, jgn segan tny doc kalau tak faham apa2. Dan utk lebih mudah, better awk google la pengalaman org2 yg pernah buat cek telo dan shot, so awk boleh assume dah apa akan terjadik kt hospital nnt

      Sy ada buat entri pasal cek telo tu. Awk boleh cari ye!

      Delete
  29. Hi sis...sy br je habis makan clomid utk 1st cycle....doctor ckp biasa dia akan check telor sy selpas hari ke 12 period....so sy tgh tunggu utk check telor....maaf nk tnya selepas kita mkn clomid tu waktu bila yg sesuai utk bersama dgn suami....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu sesuai bersama suami sepanjang waktu subur..gud luck awak...
      Sy consumed clomid 100mg tp still tak berjaya,now tgu utk proceed 150mg...doakan saya utk kali ini..

      Delete
    2. Waktu sesuai bersama suami sepanjang waktu subur..gud luck awak...
      Sy consumed clomid 100mg tp still tak berjaya,now tgu utk proceed 150mg...doakan saya utk kali ini..

      Delete
  30. Wahh bestnye dgr cerita mummy.. saya nk msk 3 thn kawen.. bln lps 1st cycle utk clomid 50mg.. tggu result period ke x bln nie.. harap2 berjaya.. huhu teringin nk merasai pengalaman jd ibu.. inshallah.. doakan saya.. aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSHAALLAH...sama2 mengharapkan keajaiban ye! Tapi jgn mudah putus asa kalau rezeki belum menjengah. Nak berjaya memang kena tempuh perkara yg susah2 dl. Positif ok!

      Delete
  31. Sis..saya baru consume 100mg chlomide utk 2nd time..dr naikkan dos..tp period saya yg ke dua datang cepat n banyak..dah lama tak datang banyak mcm bulan ni..saya consume dengan susu kambing dan krill oil. Susu kambing saya campur sikit dgn chia seed..allhamdulillah period kuar dgn banyaknye..compar3 2 bln lepas..sy harap sangat kali ni scan ..ade tanda ovulasi...just nk tanya..adakah kesan chlomide akan buat cepat period..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ms awk consume clomid, telur awk matang cpt..so awk akan period pun cpt lah.

      Contoh kalau ms awk mkn clomid, doc cko telur awk matang pd cd14, so 2 minggu dr cd14 ni awk akan period.

      Kalau telur awk matang lmbt, so lmbt jgk period awk. Its depends on hari subur awk.

      Delete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. Salam sis.. Nk dptkan referral letter tu blh dptkan dri mna2 klinik je ke atau kna pgi klinik sakit puan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pergi ke mana2 klinik biasa atau sakit puan...

      Delete
  34. salam sis sya nk tnye lepas injet hcg bila waktu yg sesuai bole brsama.. maaf tnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok contoh nya awak di inject pada 1/April pukul 10.30 pagi, then awak perlu bersama pada 2/April pukul 10.30 malam..faham tak?

      Delete
  35. Sis...kalau dr advice 150 mg...kn mkn 3 s3kaligus atau 8 jam ..8 jam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan sekaligus waktu yg sama setiap hari..

      Delete
  36. hai, nak tanyer... dalam pengambilan clomid, ader x amek aper2 supliment lain mcm shaklee atau lain2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amek clomid sahaja...
      Depends pd individu..ada yg amek supp. Tp sy x. Sbb sy nak tgk progress badan masa amek clomid. Samada membantu atau x

      Delete
  37. Sis nk tny lepas ktr mkn ubat subur.mmg kne pegi jumpa doktor blk ye?? Sbb apa ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amirah,

      Prosedur di HUKM, lepas kita makan clomid, dalam hari ke 11 (paling awal) kita kena pergi balik jumpa doc utk doc scan follicle kita. Nak tengok samada follicle kita dapat membesar dan bagi respon atau tak dekat clomid yg kita makan tu. Kalau kita makan clomid 50mg tapi masa scan follicle kita still tak membesar dengan saiz yg sepatutnya, so doc mungkin akan up kan dose clomid jadi 100mg.

      Yg sy perasan selalunya kalau clomid yg klinik bagi, dorang tak akan suruh datang balik utk scan. So klu tak scan, macam mana kita nak tahu perkembangan follicle kita kan?

      Delete
    2. Salam Sis...Saya nak Tanya sis la. saya dah ambil 100mg clomid. dan pada ari ke 12 tvs ada 1 telor matang dan doctor bagi suntikan pregnyl.. dalam tempoh 24 jam saya rasa senak ari2 sebelah kanan.. dan selepas tempoh 36 jam.. rasa senak tu hilang..dan selepas tu saya mengalami kembung/senak perut pula + cirit birit + loya and rasa letih.. Memang macam tu ke sis? Saya ada terbaca berkenaan dengan OHSS? Adakah ini simptom2 dia.. Apa yang patut saya buat?

      Delete
  38. Alhamdullilah seronok baca entry sis.. sy awal bulan ni br je lps jumpa doc and dia bg clomid br 1cycle.. lps tu dia suh g blk 1 sept ni tp sy xsure g amik clomid trus balik ke atau sy amik ubat lps tu jumpe doc amik darah.. huhu klau sis mcm mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti awk tny la betul2 dekat doc ye step by step prosedur dia..kena selalu bertanya jgn just ikut flow doc aje tapi selalunya flow dia mcm ni :-

      1. Doc bg makan clomid cd2-6
      2. Doc akan suruh datang pada cd14 (biasanya) untuk buat scan follicle untuk tgk samada bg respon dekat clomid atau tak
      3. If ada respon dan telur membesar dengan jaya nya, doc akan inject utk pecahkan follicle tu
      4. Kalau follicle masih tak membesar dengan jaya, doc akan suruh repeat dtg utk buat scan balik

      Sy tak ada amek2 darah ni masa makan clomid

      Delete
  39. Salam.. seronok baca blog sis. sy pn da almost 3 years married. tp still xde anak. belum rezeki..actually sy blum pernah cek dekat klinik n xtau apa prosedur, klinik mana nk pergi. boleh dikatakan zero knowlegde. sblum2 ni cuma ikhtiar cara kampung ja. berurut n amik supplement. sedih sngat.. teringin nak baby sendiri. sy ada masalah HB low. paling tinggi pernah cek cuma 9 je..xtau nk luah kat mana. harap2 sy ada kekuatan utk pergi cek diklinik. boleh tau x total kos semua dlm anggaran brapa? sbb sy bukan la org yg senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk buat la dekat hosp gov i.e hukm atau lppkn. kos semua masih masok akal unless dia suruh awk buat iui ivf terus. sy klu anggarkan adalah habis kurang 2ribu sepanjang tempoh rawatan selama setahun. yg byk bazir adalah tenaga dan masa. tp berbaloi

      Delete
  40. Salam sis..harap bantu masalah saya..saya dah kahwin 2tahun 6 bulan dan saya buntu sebab period saya dh lewat 3 bulan... saya selalu cek tp mmg sah tak pregnant ... mcmana sy nk start clomid sedangkan lama x period...

    ReplyDelete
  41. Sblm ni mmg period slalu x ontime... sy sgtt stresa...sbb saya xsbr nk bagi husband saya anak.. :( mohon tunjuk ajar n bg pendapat

    ReplyDelete
  42. Salam sis.. sy dh 3kali amek clomid 100mg (jumpa dokter) tp masih blom sangkut lg..
    bole x kalo sy amek 150mg pulak tanpa jumpa dokter. kalo sy mkn 150mg, brape hari ye kne amek. 5hari jgak ke.

    ReplyDelete
  43. Salam sis.. sy dh 3kali amek clomid 100mg (jumpa dokter) tp masih blom sangkut lg..
    bole x kalo sy amek 150mg pulak tanpa jumpa dokter. kalo sy mkn 150mg, brape hari ye kne amek. 5hari jgak ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh x mo la amek ubat tanpa nasihat doc....kang jadik bebukan plak. make sure selain makan clomid, makan la jgk makanan yg boleh besarkan follicle jgk ye

      Delete
    2. Ape mknan y blh besarkan follicle?

      Delete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. Salam sis.. Sy bru nk start clomid cycle ni.. Dh 4 cycle amik duphaston.. Happy sgt bace entry sis berjaya preggy.. Blh bg cadangan dan nasihat utk sy x ttg ap yg blh dan x blh amik spjg on clomid ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm xde pantang pun sebenarnya...just masa 2ww tu je kawal pemakanan sikit. tak lasak.

      Delete
  47. Hai sis..seronok bace kisah sis...sya bru period lps 1first cycle 50mg clomid tak berjaya..doc ade bg clomid 100mg..sya nk tny waktu mkn clomid ade x aktivit yg perlu di jga contohnye excersice ke jogging ke..risau jgk sis..klu angkt berat pun xblh kan sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ms yg perlu betul2 kita adalah time 2ww which is selepas ari subur. dlm tempoh 2w ni elok jaga pemakanan etc..

      sebenarnya sy x pernah jumpa artikel yg bgtau kita x le wat aktiviti2 ms on clomid or 2ww to biasalah kita sll akan ambil langkah bjaga2 kan..

      tp yg pasti lebih relevan adalah utk jg mkn

      Delete
  48. Sis clomid mmg kena makan hari ke 2 period ka. Wajib ker cmner. Sy bru nk g jmpa doc jumaat nnti. Tp that time saya period yg ke 7 hri. Klu doc nk bg clomid kena makan next cycle ker.. or bleh consume hr ke 7 period

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu next cycle nanti
      clomid mmg wajib makan masa CD2-6 sahaja

      Delete
    2. ye...kne tunggu next cycle ye

      Delete
    3. Salam semua,
      Sy pun baru je makan clomid,baru 1 cycle 50 mg,hari ni hari last sy mkn clomid lepas 5 hri mkn..tgu pegi scan 1/2 ni.. Perasaan skarang hanya tuhan je tahu.. Semoga allah permudahkan urusan sy.. Dh 4 thun khwen skarang umo dh msuk 27..doa kan sy k..

      Delete
    4. semoga dipermudahkan perjalanan...yg penting ikot aturan betul cara makan ubt & segala prosedur

      Delete
  49. kalau haid dtg 4 hari je nak makan sampai 7hari juga ke

    ReplyDelete
  50. Assalamuallaikum mommy gojez..saya pun da masalah pcos.skrg tgah makan metformib dah msuk 4bulan.masa ni tgah period,hari ke-12 doc sruh sy jumpa utk scan check smada pcos msih da lg x.sy mmg da msalah period,ni pun lmbat 3mggu haid.harap sgat pcos ni takde dah,klau msih jugak doc akan bgi clomid..arap sgat tahun ni pregnant..dah 3tahun kahwin..xsabar nak ada baby..

    ReplyDelete
  51. Bulan ni i dh start makan clomid pirit hari kedua tpi doktor advice i makan setiap pagi doktor tk cakap kena makan tepat masa so ipn makan ubat tu masa pagi selepas sarapan k ke i makan macam tu tpi sampai pirit hri ke lima i dh hbskn ubat clomid tpi i tk mkn tepat masa i makan setiap pgi tpi tk tepat masa k ke macam tu tlg guide pls.thnks

    ReplyDelete
  52. Salam sis..nk tnya klu mkn clomid mmg period kte akn stop ke??

    ReplyDelete
  53. Salam sis..nk tnya klu mkn clomid mmg period kte akn stop ke??

    ReplyDelete
  54. Salam sis... Sy nk tnye. Awl bulan ni sy g klinik utk check kesuburan selepas 1tahun berkahwin Dan belom pregnent lg. Doc ada BG clomid 50mg. Pengambilan clomid ni menyebBkan period says berlebih2x sehingga hari ke10. Seblom ni period saya max 4hari. Sis tahu punca terjadi keadaan ni pada sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. respond badan kepada ubt...dont wory

      Delete