Tuesday, 17 February 2015

Puting Anti-Jongang

Assalammualaikum wbt

Hari ni masuk hari ke 25 berpantang. Baru hari ke 25. Huhu. Memang banyak cabaran betul lah bila dalam pantang ni. 

Orait..nampak tajuk entry? Ape2 pun awal2 lg sy nk cakap jangan ajar anak puting atau botol kalau dia masih baby ye. Sebab? Takut nipple confuse. 

Tapi sy sendiri dah apply kan puting kosong dekat baby masa hari 24. Huhu. Cakap tak serupa bikin? Ye ke? Sebenarnya sy sendiri memang tak nak ajar baby botol apetah lagi puting masa dia masih dalam hari. Tapi ada insiden yg membuatkan sy terpaksa patah kan prinsip yg sy pegang selama ni. Huhu
Sy tak bangga ye bercerita yg sy bagi baby sy puting seawal ini. Tapi entri ni sy nak share pasal puting yg anti jongang & kenapa sy terjebak menggunakan puting utk baby. 

Baby sy ada satu habit yg susah nak tidur. Biasa lah kan baby memang suka mengempeng/nyonyot/mengopek. Sy tak kisah semua tu. Lagipun sy tahu yg baby baru kenal dunia. Tapi baby Aqil ada satu tebiat yg mana bila sy alihkan dekat tilam, mata dari terkatup rapat terus akan terbuka besar. Padahal penat da sy dodoi kan. Mau tak sedih bila dah tidur bangun balik? Huhu. Dan baby Aqil jugak ada waktu tidur yg tak konsisten langsung macam baby lain mybe. Dulu masa awal2, memang baby Aqil tidur dan bangun setiap 3 jam utk menyusu. Tapi slowly bertukar ke 2 jam sekali dan ada satu hari yg mana insiden tercetus nya penggunaan puting. 
Ni puting yg sy gunakan untuk baby Aqil

Selalu bila malam adalah waktu yg paling mencabar sebab waktu macam ni kena berperang dengan baby dan mata sendiri. Nak di jadikan cerita hari ke 23 pantang, sy perhatikan waktu tidur baby Aqil dah bertukar bangun dan menyusu setiap 1 jam! Dan obvious sgt bila waktu malam. Sy perhatikan timing bangun dia memang setiap 1 jam dan bukan macam selalu.

Bila bangun, baby Aqil akan merengek. Sy tahu sebab panas dan sebenarnya lebih kepada nak mengopek. Tapi sy tak terfikir pulak. Yg sy buat bila baby Aqil bangun dan nangis sy sua kan nenen kat dia. Then dia akan sedut dan sedut mcm lapar sgt. Start dari 12 malam sampai 6 pagi baby Aqil macam tu. Bangun, nangis, mintak disuap dan sy pun suap la nenen. Sampai satu masa dalam pukul 6 pg, bila nak sua kan nenen, baby Aqil muntah, muntah dan muntah dengan banyak. Sy jadik suspen! Even dalam gelap, sy boleh nampak memang baby Aqil muntah dengan sgt banyak dan penuh susu dekat muka dia. Huhu. Cepat2 sy bangun capai napkin yg jauh dari tempat duduk. And end up, perut sy sakit pulak. Czer kan..

Dah suspen, dah sakit, dah ngantuk...lastly sy jadi penat, fed up. Tak tahu da apa nak buat. Kebetulan baby Aqil tertidur pulak lepas dah muntah. Perut da selesa la kot kan. Tp sy pula yg tak ok! Sy jadi frust dengan diri sendiri. Kenapa lah sy kena hadap semua ni seorang diri? Honestly, muka sy masam mencuka! Tak ada mood! Yg sy tahu, sy nak beli kan baby Aqil ni puting! Tak kira! Terus pagi2 tu wassap kawan2. Sy tny dulu advise + pengalaman dorang sebelum sy minta tolong ayah utk cari kan puting kosong. 

Nasib baik kawan sy suggest kan sy utk beli puting anti-jongang. Baru sy tahu ada juga puting mcm ni ye zaman sekarang ni. Tak de la sy risau sangat pasal baby Aqil jongang nnt. Tp yg pasti kena cari puting yg ada tulis perkataan ORTHODONTHIC. Jgn tanya sy apa maksud dia sbb sy tak tahu. Hihi

Macam yg sy post gambar dekat atas, sy beli brand AVENT. Berapa rm? RM37.90. Mahal kan. Huhu
Cam gini lah rupa nya puting AVENT ni. Pelik pulak nengok nya. Ni pandangan dari tepi. 
Ni pandangan dari atas. So dah beli puting, macam mana pulak penerimaan baby Aqil kt puting ni? Tak de lah seindah yg disangka. Sumbat je hisap. Sighh...

DemiAllah, sy sendiri sebenarnya rasa bersalah bagi baby Aqil puting seawal ini. Tp sy rasa ini utk kebaikan kami juga. First time baby Aqil kemam puting, memang dia tak reti. Berkerut-kerut dahi dia. Lastly tolak dengan lidah. Banyak kali mcm tu. Dan ada sekali dia berjaya hisap tapi tetap pelik sebab tak ada air yg keluar. Dia keluarkan balik. Ok..sy nampak sikit perkembangan baik.

Dan bila petang waktu lepas mandi, baby Aqil selalu nya akan meraung. Kali ni sy suakan puting. Terus senyap! Mybe time ni baby Aqil pun still belum menyusu. Time ni mummy sgt hepi. For the first time sy dpt siap kan baby Aqil dalam keadaan tenang dan perlahan. Tapi langit tak selalu cerah ok.

Baby Aqil ada lagi satu tebiat. Bila dia menyusu dengan sy, dia akan hisap dan akan lepas utk berehat sekejap. Then akan hisap semula. Haiii la anak! Dan benda ni di apply masa puting dekat mulut jugak. Huhuhu. Kejap2 dia keluarkan and sy jenuh nak masuk kan balik. Huhu. Tp at least xpela sy susah sikit compared sy sua kan nenen and buat kan dia muntah & kembung perut. 
Pandangan dari bawah
Sebenarnya sy gunakan puting bukanlah setiap jam. Memandangkan baby Aqil pun mcm tak berapa suka, so bagus jugak la. Tapi harap jgn dia tak suka pakai botol nanti dahla. Susah sebab sy bekerja. Sy sekarang ni dalam fasa buat eksperimen utk baby Aqil. Sy nak pantau semula waktu tidur dia. Sy nak make sure baby Aqil tidur 2 jam dan bangun menyusu lepas 2 jam shj. Kalau dia bangun antara waktu ni, sy akan sua kan puting je. Sebab sy tahu dia bukan nak menyusu sangat pun tp lebih kepada mengopek. Bila dah mengopek sekaligus terpaksa lah hisap susu sekali kan? Tu yg buat overfeeding tu. Nampak tak? Harap2 eksperimen ni berjaya lah sampai bila2. Huhu. Dan paling penting baby Aqil ada waktu tidur yg bagus. Sebab sebelum ni dia suka tahan mata sampai mengamuk. Mata pun jadi sembab2. Bila waktu tidur tak menentu dia pun mungkin tak akan cergas dan aktif. Oh ye sy tak ada masalah nak keluarkan puting dari mulut baby Aqil sebab dia sendiri akan keluarkan kalau rasa dah puas mengopek.

So...apa pendapat sy pasal pemberian puting ni? Sebenarnya memang tak elok utk di apply dekat anak2 baru lahir. Tapi kadang2 kita tak boleh terlalu mengikut buku. Kita kena sesuaikan dengan keadaan kita. Tak kan kita nak hadap je baby sampai semua benda tak boleh buat kan? Macam kes sy ni, sy lebih kepada nak make sure baby Aqil tak overfeeding dan tak ada masalah tidur. 

Kita sendiri tahu kan lumrah baby memang suka mengopek. Even dari minggu ke 20 dalam rahim pun, baby dah pandai menghisap jari sendiri untuk dapatkan rasa ketenangan dan tidur yg lena. Itu sebab baby suka sangat nak mengopek 24 jam sehari dekat mak2. So kenapa nak prejudis terhadap pemberian puting sebab fungsi nya adalah sama? Sanggup anda sebagai ibu nak biarkan semua kerja tak berbuat, tak dapat rehat yg cukup etc sebab menghadap anak semata2? 

Yg penting...do not judge people. Apa yg org buat pasti bersebab. Semua ibu nak yg terbaik untuk anak2 dia. Tak ada langsung ibu yg nak benda yg tak elok utk anak dia kan? 

So..kalau ada ibu2 yg nak cari puting, jgn lupa cari puting anti jongang ye! Tak perlu da risau2 pasal penggunaan puting ni. Tapi jgn biasakan anak dengan puting pulak. Nanti susah pulak nak ceraikan puting.

Notes: Sy masih boleh terima kalau ibu2 terpaksa sua kan puting dekat baby, tapi sy tak akan boleh terima kalau baby baru lahir disuakan dengan benda lain selain daripada SUSU IBU. Kata kan tidak pada susu formula, air, madu, manisan etc. 

Support breastfeeding! 
Till then, bye!

20 comments:

  1. Sama kes kat sini , boleh tahu beli puting tu dekat mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy beli dekat manjaku..dekat mana2 ade je. Awk try carik kt brg baby k

      Delete
  2. bg susu formula ada sbb sis. semua nya ada sbb. ksian kat ibu2 yg xmmpu bf.

    ReplyDelete
  3. bg susu formula ada sbb sis. semua nya ada sbb. ksian kat ibu2 yg xmmpu bf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. "Yg penting...do not judge people. Apa yg org buat pasti bersebab. Semua ibu nak yg terbaik untuk anak2 dia. Tak ada langsung ibu yg nak benda yg tak elok utk anak dia kan? "

      Yes.. saya setuju sgt..

      dan yg bg susu formula pun bersebab..semua inginkan yg terbaik utk anak2..bkn sengaja/ utk kepentingan diri x bf.

      Delete
  4. Abes sis skg anak cmne.da ok blm.dpt terima x.,sbb anak sy pon cm anak sis.same.beli 2 puting dua2 ayah nya beoi pnjg smpi tekak dia tolak balik.puas sy round 1 bndr tmpt saya xde avent ni.

    ReplyDelete
  5. Abes sis skg anak cmne.da ok blm.dpt terima x.,sbb anak sy pon cm anak sis.same.beli 2 puting dua2 ayah nya beoi pnjg smpi tekak dia tolak balik.puas sy round 1 bndr tmpt saya xde avent ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tak suke..hihi. dia pakai sikit2 tercabut. hihi. puting yg seswai utk dia sekarang ni adalah brand tomee tippee. Orthodonthic jugak..

      mybe awk leh try!

      Delete
  6. Sma la kes bby sy..terkilan jgk bl bbysitter mntk pkaikan puting sbb dia nk nenen bl tdo..tgh cr puting yg ssuai..antara avent n tommee tippee mna yg ok ye?2 2 brand btl tu dia guna skang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pakai kan brand tommee tippee..sy da cuba tukar puting avent tp anak x suke plak. Beli aritu da la sekali 2 sebab xde jual sesatu. Bazir gtu je.

      Delete
  7. Sorry.. Nk tanye pakai dye muncung tu ke bawah lidah atau ke atas rahang?

    ReplyDelete
  8. Sy pun alami kes mcm ni n apa yg suspen..anak sy lemas sbb muntahkan susu dengan byk coz asyik memgempen n overfeeding..nasib la berpantang rumah mak n mak tunggeng kepala baby ke bawah sbb baby dh hampir tersedak muntah susu tu..syukur ya allah..sy nekad memcari puting kosong!!!!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum sis, nak tanye puting ap name nye ye ? sy try carik dekat lazada tak dapat :(

    ReplyDelete