Thursday, 15 May 2014

Celup-celup UPT & OPK Positif

Assalammualaikum!!
Hari ini sy nak kongsi kan entri berkaitan bagaimana sy dapat detect pregnancy menggunakan OPK (Ovulation Predicted Kits)

Sebenarnya, tak digalakkan menggunakan OPK untuk mengesan kehamilan, kerana fungsi sebenar OPK adalah untuk mengesan hari subur. Tapi, sebenarnya OPK lah yg sy gunakan untuk mencari hint-hint samada dalam perut ni ada isi atau tak. At least bila result OPK tak seperti yg diharapkan, maka sy tahu tak perlu sy bersusah payah mencelup UPT dan berangan-angan lagi. Ohh ye, serba ringkas kalau kita pregnant, maka OPK akan menunjukkan result positif di strips (dimana Line T adalah lebih pekat dari Line C atau kedua-dua line adalah sama warna dan kepekatannya).
.
Sebenarnya sy dah merasa tak sedap badan lebih kurang seminggu sebelum tarikh sy dapat detect pregnanT. So sy ambil keputusan untuk buat OPK test dalam jam 10.00 malam. Result adalah seperti di atas. Nampak gaya nya keputusan adalah negatif. Tapi sebenarnya entah la.. sy punya instict kuat yg line ni akan pekat nanti. Nak tidur tak lena ye. Kejap-kejap tangkap gambar. Kejap-kejap belek lagi. Dah tutup lampu untuk tidur, bangun balik semata-mata nak tengok OPK strips. Punya lah tak senonoh. hihi

Lepas beberapa hari, sy ambil keputusan sekali lagi untuk menggunakan OPK memandangkan sy betul-betul tak sedap badan. Duduk tak kena, bangun tak kena, semua tak kena. Actually sy takut nak buat UPT. Itu lah sebabnya sy gunakan OPK sebagai indicator awal.

Biasalah, cangkung dalam toilet, tangan mencelup, mata memerhati. Mata sy tak berkelip ye.hihi. Perlahan-lahan sy tengok Line T pada OPK pekat sedikit demi sedikit seperti gambar OPK yg pertama. Sy macam tak percaya. Hati dah berbunga-bunga tapi tak letak harapan tinggi. Tak sabar nak tunggu esok hari!

Gambar OPK yg kedua, adalah test yg sy buat pada ke esok kan hari nya. Line T pekat sikit dari hari sebelum. Kali ni, sy decided memberanikan diri mencelup UPT tanpa perasaan berdebar-debar tapi berharap. Perlahan-lahan sy tengok Line T naik secara perlahan-lahan. Macam tak percaya!! Mata sy tak berkelip memerhati. Tapi itu lah yg terjadi! Gambar di atas adalah UPT pertama sy dapat detect bahawa sy pregnant. Dan sehingga hari ini, sy tak habis-habis mencelup UPT. Nanti sy share kan entri berkaitan UPT yg sy gunakan ye.

Kawan-kawan yg rasa takut-takut nak cek UPT, rasa-rasa boleh lah guna method yg sy gunakan ini. At least kalau UPT negatif, takde lah kecewa sangat. Betul tak? Tapi sy nk nasihat kan, bukan semua orang boleh menggunakan OPK untuk detect pregnancy ye. Its depends pada tahap HCG dalam badan seseorang.

Ooohh ye..sebenarnya sy sangat tak sangka dapat detect pregnant pada waktu yg sangat awal dan sebelum tarikh expected period. Level HCG sy sangat tinggi. Sungguh pelik di situ. Adakah kembar? Jeng jeng jeng !!

48 comments:

  1. Ini method yg sy gunakan masa pregnant 1st..punye tkejut sbb pelik xkan 2x subur. Hehehe..


    P/s: btw sy bru gunakan method yg sama td..now risau adekah pregnant lg..cuma line T kabur sikit dr C..harap2nya mainan perasaan sbb anak baru 9 bln..risauu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau sbb anak masih kecil ye? Sori tny sbb sy x berada dlm keadaan awk. Hihi. Kwn sy kt opis pun da 2 org mcm tu..anak x sampai setahun lg then dorg preggy semula..rezeki murah sgt. Tp yela mybe isau tu ada sbb memikir nk mengurus baby first yg still kecil kan...

      Delete
    2. Haaa ..awk, sy tak preggy. Dua hari tu period. Sy seronok kalau preggy tp nervous dekat2 takut kena cser (ank 1 st cser)


      Doktor pesan masa bersalin dulu. Nak pregnant make sure anak da setahun setengah ke atas..awk due bila

      Delete
  2. Boleh sy tau nk dpt hint2 ni celup opk anytime atau ada waktu2 tertentu. I mean nk subuh hari ke, sebelum tidur ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OPK celup waktu tghari antara 12-2.00 pm and before that puasa air 2-3 jam..buat lepas kerja pun ok yg penting kne puasa minum air. Sy sll buat lepas balik dr office.

      Delete
  3. if cd28 ada chances ke nak nampak double line kalau pakai opk... dlm keadaan x preggy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada..ini bergantung kepada cycle setiap org. Perlu diterangkan opk mmg akan keluar double line cuma opk positif adalah bila line T sama terang atau lebih terang dr line C. Dan mmg ada chance utk dpt opk positif pd cd yg lewat bergantung pg cycle kita. Kalau irregular cycle kebarangkalian utk dpt line positif lewat mmg tinggi compare to regulat cycle. Mcm sy sendiri selalu opk positif waktu cd18-22 gtu sebab cycle sy setiap bulan adalah 35 hari.

      Delete
  4. sis nk tnye la.. mggu lpas sy check opk.. positif.. mggu ni check lg dan positif jugak.. bukan waktu subur kite 3 hari je ke.. hehe... pencerahan kalau sis ade jwpn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mgu ni cek mcm mana pulak ye? Masih positif? Jgn keliru dek mata tau. Kne line sm2 merah atau lebih terang dr line C.

      Delete
  5. as salam sis..sy nak Tanya..sy baru habis period..cuma period kali ni dtg awal dua hari..n habis agak cepat dri biasa..selalunye sy mmg regular period..n sy test opk lepas 2 hari habis period..opk naik line samar2..nk test upt mcm takut..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa maksud awk opk naik samar2? Opk line mmg akan appear xkira la kite preggy atau tidak. Dan awk br lepas abes period kan..mana mungkin awk preggy selepas 2 hari period stop. Sedikit penjelasan utk awk

      OPK digunakan utk kesan kesuburan yg mana kita akan test OPK dalam ms 14-18 hari selepas period (bergantung pd kitaran haid seseorang)

      UPT plak kita akan test bila kita dah terlewat period (lebih afdal) atau lg seminggu nak period (sebab ada org boleh detect preggy awal)

      Pd sy, cara awk test opk selepas 2 hari abes period tu adalah invalid dan x betul kaedahnya. Awk kne byk belajar cara dan ms penggunaan utk kedua benda ini.

      Apa2 pun i wish u full of luck!

      Delete
  6. Assalamu'alaikum kak...
    Sy regular period, alhamdulillah elok cycle 28 hari.. Ada seminggu lg utk next period.. Tp OPK sy naik mcm gamba first akak tu.. Kalau ikot pengalaman akak, ada chances utk pregnant x?
    Last month sy try jugak opk sblm period, tp xde la dapat mcm gamba first akak.. Cuma bulan ni sama mcm gamba tu, tu terdetik nak tanya tu.. Hehehehe.
    Thank u kak, utk banyak info berguna kat blog akak.. Membantu utk sy yg tengah TTC ni, sbb dah beberapa kali gugur sblm ni.. Terima kasih kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Jannah,

      Dia mcm ni, bila awak da dpt mcm dalam gambar first tu, tu masih belum waktu subur ye. BELOM.

      Sy ajar mcm mana nak guna OPK ni ..
      Kalau awk da dpt mcm gambar first, tu masih belom waktu subur. So maksudnya awk still kne test OPK lg utk ke esokkan harinya dan hari yg berikutnya sampailah awk dpt OPK yg pekat pada dua2 line.

      OPK ni pakai bukan hanya sekali je. Dia kne pakai berhari2 sampai la kita jumpa line pekat utk dua2 belah.

      Menjawab kepada soalan awk > tak ada jawapan sebab line awk masih negatif lg

      Delete
  7. Assalam...

    Ble x bt opk ni wktu mlm..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tpi jgn minum air 2 jam sebelum tu

      Delete
    2. Boleh tahu kenapa xboleh minum air 2jam sblom buat test opk ye?

      Delete
    3. Boleh tahu kenapa xboleh minum air 2jam sblom buat test opk ye?

      Delete
    4. supaya result lebih tepat..

      Delete
  8. Salam... Sye nak mintak pandangan... Sye bru lepas ber OPK keputusan positive sangat terang.. Padahal calender menunjukkan tarikh subur sye jumaat lepas... Ade kemungkinan ke sye hamil yer.. Nak cek UPT sye tkot kecewe lagi pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dira

      Sorry for late reply.

      Pertama sekali sy nak tanya adakah awak betul2 sure jumaat lepas adalah waktu subur awak? Ada tak awak guna OPK masa hari jumaat aritu? Sebab sy andaikan awak sebenarnya baru je subur masa awak dapat OPK positif yg sgt terang tu.

      Delete
  9. Hi..sy bru bli opk,trus test pda cd 33 n 34 dua2 positif n line T lgi trang dri line C.ktaran sya jnis xteratur..bln lpas cd 31 bru priod..pling pnjang cd bln 3 lpas cd 40 bru priod.adakh sy pregnant or wktu subur?klau wktu subur,bla agaknya sya akn priod?tlong jwb sesiapa yg sudi jwb..tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy assume itu adalah waktu subur awk. Period akan dtg dlm 14 hari selepas hari subur. Maknanya akan jdk lg panjang kitaran period awk kali ni.

      But if u not sure, boleh test upt. If result is negative, then confirmed pd cd33 dan cd34 itu adalah waktu subur awk

      Delete
  10. Tq sudi jwb mummy gojez..mksud nya bln ni sya xda priod..xpenah jga xpriod..wlaupn ktaran pnjang pendek,slalu priod stiap bln..😊
    Nk test upt tkut kcewa..2thn lbih kawen,blom ada rezeki lgi ada baby..😭

    ReplyDelete
  11. Urmmm saya x priod lagi ne.. tapi saja gatal tangan test OPK. Last naik 2 line,tapi satu line samar2.. adakah saya pregnet..

    ReplyDelete
  12. Urmmm saya x priod lagi ne.. tapi saja gatal tangan test OPK. Last naik 2 line,tapi satu line samar2.. adakah saya pregnet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OPK bukan test untuk cek pregnancy. Better cek guna UPT. Dan lagi 1 utk pengetahuan awak, OPK walau apa pun memang akan naik 2 line dan kedua2 line ni mesti sama pekat antara satu sama lain.

      Delete
  13. Hi sis sy nak tanya...sy ada test opk pd cd 15-21...masalahnya dlm tempoh sy buat opk tu sy tak jumpa line yg paling terang...sy hanya dapt line yg samar pada cd 16-18.. cd 19-22 sy hanya 1 line saja yg keluar....Biasa bulan2 lepas sy akan jumpa 2 line terang pada cd 20-22....tp bulan ni sy x jumpa langsung line terang sy. Ada kah sy perlu teruskan lagi buat test opk untuk cr line yg terang...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruskan buat lagi...ini samada awak lambat melalui tempoh subur atau terawal dari cd15. test selepas cd 22...kadang lagi lambat hari subur.

      Delete
  14. Hi sis. sya nak tnya, macam sya cycle day 30. c167 sampai c18 sya ada kedtngan coklat2 sedikit. then hari ni c24 sya test OPK positive .tu kira waktu subur atau ovulation?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade test upt tak? kalau awk mmg cycle tetap setiap bulan tlg cek upt dulu.


      Delete
  15. assalamualaikum sis
    cycle day tak teratur kadang sampai 30-34 hari.. tadi baru buat test opk sebab period
    lambat 2 hari. result dpt double line n terang. adakah ni tanda2 pregnant atau subur?
    tq kerana sudi menjawab ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. better pakai UPT utk tahu betol preggy atau x...jgn depends pada OPK.

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Salam sis. Nk mintak pendapat sis. Sy skrg cd39, lg 2 hari nk period. Cd22 opk dh positif. Tp skrg positif terang lg tp upt - ve. Ade ke time subur 2 kali?

    ReplyDelete
  18. Salam sis. Nk mintak pendapat sis. Sy skrg cd39, lg 2 hari nk period. Cd22 opk dh positif. Tp skrg positif terang lg tp upt - ve. Ade ke time subur 2 kali?

    ReplyDelete
  19. Assalam . Sy nk tnya,td sje2 wst test opk . Tp nk ikutkn esk date sy period . Sje test td sbb bdn rse xsdp pns cm nk dmm,then sakit pnggng cm nk period dua2
    line terang . Sblm ni test xpnh terang cmtu.adakah bole detected prggy? Nk cek upt ingt nk tggu lg smggu or dua mggu lg klu xperiod.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lmbt reply...

      so apa resultnye? preggy ke?

      Delete
    2. maaf lmbt reply...

      so apa resultnye? preggy ke?

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Saya jadi stres sebab setiap kali buat opk dapat positif. Sampai tak tahu bila masanya saya betul2 subur.

    ReplyDelete
  22. Saya jadi stres sebab setiap kali buat opk dapat positif. Sampai tak tahu bila masanya saya betul2 subur.

    ReplyDelete
  23. Saya jadu stres sebab setiap kali buat opk dapat positif. Sampai tak tahu bola masanya saya betul2 subur..

    ReplyDelete