Sunday, 25 May 2014

Tanda Awal Kehamilan

Assalammualaikum WBT

Entry kali ni rasa teringin nak sharing tanda-tanda awal kehamilan sebelum disahkan hamil. Mungkin ramai yang dah tahu dari pembacaan kan. Tapi tak semua dari kita akan mengalami tanda yang sama sebab tindak balas dalam badan adalah lain-lain.
 
Macam sy sendiri, sy dah dapat detect kelainan pada badan seawal DPO 11. Dan sy share kan entry ini berdasarkan pengalaman sendiri ok! Jom baca!

1)  Perut tak selesa
Ermm, nak kata macam mana ye. Disebabkan masa banyak di habiskan di office, maka semua ini sy rasa kan ketika berada di sana. Perut yang tak selesa sampaikan duduk pun rasa tak selesa dan semua nye tak kena. Dalam 30 minit, asyik bertukar cara duduk. Ada je yang tak kena.
2) Ovulation pain
Daripada pembacaan sy yg lepas-lepas, sy tahu ovulation pain selalu nya berlaku seawal DPO11 ke atas. Perut ni rasa cramp aje. Kadang-kadang rasa cramp yg menyucuk. Kadang-kadang rasa cramp yg mild sahaja. On and off. Sebenarnya sy tak ambil kisah sangat perkara ini tapi bila rasa menyucuk berlaku seawal DPO11, so luar biasa di situ. Sebab selalunya tanda tersebut datang bila 2 atau 3 hari sebelum miss P menjelma.

3) Tak sedap badan
Rasa macam nak demam. Di tambah lagi dengan rasa seram sejuk. Kata nak demam, tak demam pun. Tapi rasa tak sedap dah berhari-hari. Biasa kalau kita nak demam, kan kita rasa macam badan tak selesa kan, so itu lah yg dirasa
4) Mual
Ok, tekak rasa tak sedap ye. Rasa mual tapi tak muntah. Asyik makan gula-gula untuk hilangkan rasa mual. Mula-mula makan HACKS, tapi tak boleh masuk dengan badan sebab akan buat perut rasa lebih berangin, so beli gula-gula yang manis. Bila makan gula-gula je baru rasa hilang mual.

5) Mengah dan Mengantuk
Bila naik tangga, jalan lama sikit mesti akan rasa mengah. Penat sangat sampai lah dok menghela nafas yang panjang. Bila dah mengah, jantung pun rasa laju je berjalan. Menguap jangan cakap la. Bila lepas pukul 1 je, dalam 15 minit 10 kali menguap.
6) Tidur malam tak lena
Ok, selalu bila malam tidur sangat lah best. Tapi kali ni, tidur pun tak lena. Asyik terjaga. Tak lena disebabkan perut yg rasa tak selesa. Pusing kanan tak kena, pusing kiri tak kena. Semua tak kena.

7) Kerap buang air kecil
Bila tidur malam, mesti sekali akan terjaga untuk ke toilet. Ini mesti sampai la sekarang ni. Orang kata pembesaran rahim sedang berlaku yg mana menghimpit pundi kencing kita. That is why kita akan selalu rasa nak ke tandas

8) Puting sakit
Pada awal-awal, breast tak rasa sakit. Tapi puting yang sakit. Lagi-lagi bila tersentuh baju, memang sakit. Nak pegang pun tak boleh. hihi
9)  Muntah
Dah masuk ke DPO13, mula muntah. Dan yg keluar adalah air ye. Muntah yg rasa ditarik-tarik dari 
perut.

10) Mengidam
Mengadakan, awal lagi da mengidam. Hihi. Sy teringinnnnnnnnnn sangat nak makan buah kundang. Tapi sampai sekarang tak dapat-dapat lagi. huhu. Kejap rasa nak makan chicken chop. Nak makan secret recipe. Dan sy teringin nak makan sambal belacan tempoyak. Sampai minta dekat kawan office suruh bawa. Bila dah dapat, hari-hari buat sambal belacan tempoyak! Sedap betul! Ibu pun naik pelik sampai cakap "mengidam ke?"hihi
11) Mimpi
Ini luar biasa ye. Sepanjang sy dalam tempoh 2ww, sering kali sy dapat mimpi yg orang kata berkaitan dengan rezeki. Sy pernah mimpi bermandikan air hujan yg sangat lebat. Pernah juga bermimpikan berkenaan banjir. Pernah sekali sy bermimpi berada dalam wad untuk tunggu proses bersalin. Mimpi diberi makan pun ada. Dan ajaibnya, bukan sy je yg alami mimpi ni. Ibu sy mimpi memancing dapat ikan besar. Hihi. Ingat lagi, ibu sy wassap cakap pasal mimpi nya. Sy hanya senyum gembira je. Time tu memang dah dapat UPT yg kabur, tapi sy diamkan aje.

Tanda di atas lah yg sy rasa sepanjang sebelum detect pregnant. Alhamdulilah, sy tak mengalami morning sickness yg teruk. So, anda ada tanda-tanda dekat atas tak? Kalau ada, TAHNIAH!!!

101 comments:

  1. Kalau lewat 2 minggu period agak2 boleh check tak? Mungkin sebelum ni sy check awal sgt sbb terlalu excited tp hasilnya negatif. Ni dah 2 mggu lewat tp takut nak check takut hampa tgk hasil diaπŸ˜ͺ. Tp simtom2 atas tuh sedikit sebanyak dah rasa da kat badab ni, btw pasal mimpi sy pon mimpi ada anak. Tp tak tahu laa takut2 mainan tidur ke, tp berharap sgt. Doa2 kan ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sll mmg org cek bila da lewat 2 weeks..try la ok! Better try dgn clear blue digital terus bg puas ati.. kalau betul period awk regular then nampak nye ada lah harapan. Baby dust to you! Moga ada rezeki. Amin

      Delete
  2. , as salam ,,, fol ,, congratzz coz dh preggy yee ... wen my turn pon tak tao laa .. hee . actly ,, ap y awk rase to laa sy dh rase almost 1 week ..smpytom2 to sume sayn dh alami .. KECUALI muntah2 , kerap buang air kecil*not sure pulak sbb sy kuat minum air .. jd mmg sslu pg toi ,, tp bkn laa smpai stiap 5mnt nak kne b'ulang le toi to . n mengidam ..
    mimpi to sy agp to hye mainan tidur .. tak naktake a note sgt .. tp y lain2 to .. to y sy rase .. pg td , gatal jgk laa tgn ney nak buat UPT . huwaa . -ve 😭
    ptt nye due date sy 25hb ... sy gune upt biase to jee .. had y rm5 to . crik clear blue y digital to tak jmpe smlm .. y plg sy tkt sgt .. tkt false pregnancy jee ... hmm .πŸ˜₯

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better kalau xpasti tgu da delayed period br buat upt. Setiap org bdn x sama. Sometimea rasa gtu sbb nk period ye jgk. False symptoms. Tp instict seorang bakal ibu kuat. So jgn ragu2 atas instict sdri tp jgn jgk mengharap benda yg belom confirm ok... Kenali bdn dl ye

      Delete
  3. Sy dh 8w prgnant..kdg2 perut rasa cramp, xselesa.tp xselalu dan hnya mild cuma kalau waktu tdo tu susah nk lelap sbb xselesa.masa mgu ke 5, keluar lendir cokelat tp doc kata tu normal sbg tanda embryo dh menempel kt rahim.sy blum scan lg sbb nervous, mcm2 sy baca psl skt perut ni..plg worst ialah ectopic.nauzubillah..mintak dijauhkan.hrp2 kndungan sy sihat2 aje dlm womb ni.skrg sy mkn obimin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Tahniah utk awk sbb preggy! Sy suggest pada awk kalau nk search info better search dalam bhs inggeris dan cari info dr forum luar negara...sebab apa? Mereka lebih berpandangan positif dan support each other compared dgn komen org kite sendiri yg kdg2 suka nak merisaukan....kalau sy dl ms awal preggy mana2 post yg berunsur negatif sy akan hide. Sy x nak emosi ttganggu dan sentiasa berada dlm keadaan risau. Kalau xnak dilanda kerisauan lebih, awk g la cek kt klinik ok!

      Delete
  4. thanks for the info... Saya ni tengah mencari info tanda kehamilan untuk kawan saya. hihihi.. pada hal saya ni dah dua anak. Tapi nak tahu tanda orang lain jugak. Kawan saya dah 3 tahun kahwin. ni dah lewat 7 hari period. saya mntak die wat upt. die takut. ni nak bagi die baca tanda hamil... Mana tahu die ade tanda2 ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully ada good news dr kawan awk tu..hihi. tanda setiap org tak sama. Tp kalau dah rasa x sedap badan tu konpem la tu ada nak dgr berita gembira. Hihi. Empunya badan sendiri boleh tahu.

      Delete
  5. Thank you for the info! La ni period dah dkat dua minggu lewat. Tanda2 yg awak bagi mcm byk saya dah rasa. Payu dara rasa tegang sgt skg, tpi rasa tu macam biasa sbb kalau nk period mmg payu dara akn tegang. Mual ada rasa tp anggap tu mcm biasa.. Pinggang sakit makin kerap. Naik tangga sikit skg dh mengah gilaa..Nak cuba pregancy test, tapi rasa mcm awal pulak.. Takut nti -ve rasa kecewa. Sobs! Doakan saya di murahkan rezeki tahun ni ya. Amin. Btw, Take care ya and congrats mummy to be :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm de good news!! Tanda semua da de.. arap de rezeki awk. Sy doa kn. Amin. Jgn lp share klu de berita gembira ok

      Delete
  6. Assalam sis , Saya da lewat 2 minggu dari tarikh period . 2 mggu yang lepas ada cek lagi , tapi still negative sbb masa tu saya dah kerap mual . nak cek lagi tapi takut hampa . Saya da scan last week still xnmpk . tapi saya pergi urut , mak cik tu kata ada nih . Saya tak tau nak buat apa lagi , period da late sgt , sis ada ape2 cadangan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..kalau awk g scan mmg x nampak. Ape2 pun pregnancy test je yg boleh menjawab. Jgn ikot sgt ckp tukang urut sbb kdg2 ralat jgk. Kalau betol mcm apa dia kata tu hanya kebetulan. Nnt awl tgu la seminggu lg ke k..atau beberapa ari lg. Mana tau rezeki awk bulan ni. Kalau preggy jgn lp update sini k! Amin

      Delete
  7. assalam..sy nk tye sy dh lewat period 5 ke 6 hari cmtu..breast sy xbengkak tp puting pgg ase sakit..malam je ptg je bdn ase panas je nk demam..dh 6 hari mcm tu..celah kangkang ase panas je..asyk tekencing..ada kah tu tanda..sy tkt nk buat upt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk tkencing tu satu tanda..tp better berani kn diri wat upt. Klu x kite xtau jwpn kn. Hihi.

      Delete
  8. Assalam...sedeh jmpa doc y mcm xkesah je..siap srh cb lg smbil gelak2 sinis..sy spttnya period 19.2, tp still x period smpai skrg..pegi buat upt msh _ve..bla g klinik, mmg tbukti _ve..tp bdn mmg smcm..skt d breast, bwh ari2, pinggang pun skt..slalu mgntuk dan pnt je..smpai btnya pd dri, preggykah aku??:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam
      Dah nak dekat sebulan jgk kan..
      Kalau upt da -ve even da cek byk kali ttp -ve, rasa nya mmg xpreggy awk. Mungkin hormon tgh kacau. Sbb sy sdri pernah mcm tu. Sebulan x dtg period time tu plak bulan puasa. Hihi. And sy akan tganngu hormon bila sy makan bde yg panas dan try supplement baru. Awk ada mkn apa2 ke? Kalau ada better stop ok sbb badan da tjuk hint yg badan x boleh accept

      Delete
    2. Yup..nk dkt sbln dh...sy xde mkn apa2 supplement taun ni..sbb tkt mganggu hormon katanya...sy ada cb clear blue sblom jmpa doc..nmpk garisan mcm tmbh..tp line ke 2 agak kabur..tu y pergi jmpa doc

      Delete
  9. hi..tanda-tanda yg dibagi dah ada..tp i just assume myb miss p nak dtg..tgk dalm clnder fon..10 days left..nak buat upt..takut pula.tp nak tggu lagi 10 hari lepas 10 hari lagi tu mcm tak boleh nak sabar... haila..badan asyik rasa seram sejuk je...perut cramp mcm nak gastrik pun ado...lenguh kaki dan pinggang.makan mcm biasa. cuma pernah sekali hari tu rasa nak menangis sangat bila hubby acah habiskan makanan yg ai nak...what should i do? hubby ajak g klnik kot demam kata beliau..tp ai xnak...sebab bukan demam.cuma perasaan nak demam..apapn..thx for sharing and info..moge slmt semuanya ye :)

    ReplyDelete
  10. Sy de trse mnyucuk kt rahim n krap kncg skrg...tu tnda prgnnt ke??xde pnglmn cz klu mnjdi,ni kn jd kli prtma sy prgnt...huhuhu...tp sy dtg bln mggu lps..de trbce sal bntg plmin tp tkut nk bg hrpn..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau menyucuk di tarikh nk dekat period samada mmg tanda nk peod atau preggy. Sbb kerap kencing kan. Tp sometimes boleh bg falsa alarm jgk. Kekadang bila kita asik memikir preggy pun kite leh terbawak2 perasan yg kita pregy pdhal tak. Benda ni sgt biasa jadik kt sy dl..hihi. apa2 pun nnt wat test la nk konfirm...good luck!

      Delete
  11. Salam..sy nk tnye lah,sy bru 3minggu bernikah..wktu sy nikah tu sy tgh period hari ke4..sejak 2,3 hari ni sy kerap sgt pening kepala..sy rase diri sy sgt sensitif,xde sbb apa2 tiba2 rase nk menangis..suami sy pon kate bdn sy panas je tp sy xde rase demam pon..pagi td sy pg buang air,sy tgk ada tompok darah kt seluar dlm tp yg sy pasti bkn darah period sbb wrne cerah n xde bau..adakah sy hamil?nk check mcm awal lg,hrap2 ada berita gmbira nti

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum. Period sy lewat dh 4 hari. Dlm msa yg sama prot sy mcm branginnnn ja, breast pn sakit2. Sakit mcm nk period tu. Then this few days sy mkn tahap xingat donia. Smlm ja mkn 5x. Tu pn lapaq lg. Lepas tu pg td rsa mual2 sgt. Adakah tu tanda2 sy preggy? Nk tnya Mak, tkut dia over excited pula. Kang -ve, dia kecewa kn? Mcm mna ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh if dah rasa memual tu mcm ada berita gembira je. Amin. Satu je cara awk p beli upt and test tgk positif ke tak. Hihi. If kita teka2 cmni kan rasa cam x best sbb kita pikir benda yg masih tak pasti. As for now, toksah cita kat mak. Awk p beli upt dediam. And test. Good luck!

      Delete
  13. Salam, sy baru terjumpa entry ni. actually sy de alami some of the symptom kat atas. Period pun lewat 10 hari. Dalam hati punya excited ingatkan pregnant, rupanya bila test -ve. 2 hari lepas tu period pun sampai. haha funny je rasa. Sedih pun ada. Tapi tu lah bila kite berharap sangat memang badan pun main2 dengan kita. Mungkin sebab hormon. Hehe.

    Btw, nice sharing on the info. sangat detail. Thank youu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dl xpyh ckp berkali2 test upt. Tp negatip. Haha. Siap da celup upt and cangkung tenung tgk line tu naik. Hihi. Best moment ever. Pape pun awk keep usaha ye! InshaAllah rezeki akan smpi nnt. Amin

      Delete
  14. hye kak..sy nak tnya..apakah tanda2 kluar darah bertompok2 dan pstinya bknnya haid..kuar darah tp tida byk..pless bg explain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dl sy pernah jgk mcm ni..tp doc suruh sy anggap yg itu darah period wpun xde flow. Jdk mcm tu sbb hormon tgh terganggu. Tp ada jgk yg akan kluar darah sebagai tanda preggy bila proses penempelan berlaku. Org pgl implentation bleeding. Sll berlaku lepas da lepas hari subur.

      Delete
    2. saya da 6 hr lewat..ada rasa skit breast yg lbh lama dr yg biasa rasa every month, da seminggu sakit..but today ada keluar lendir coklat..selalu klu cik P datang pun slalu akan keluar lendir coklat a day b4 cik P datang..semoga allah beri peluang kpd sy utk preggy..da kawin almost 10 yrs..

      Delete
  15. Nice info,tq ya

    Preggy mmg penuh pengalaman indah

    Follow saya lalabiestory.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum...mcm mana nk bt test upt?..biase org kte awl subuh tp tdo mlm asyik nk trkncng je..xpekat da la urine..sy dah lwt 6hri..breast sbln xskit..biase sbln skali skit wlaupun lmbt dtg priod..20.9 sy ad kuar spotting mcm wrne pink..dn 4hb pun ad spotting ...period yg lpas 2.9 tp period sy sblum ni memang x trtur yg last hrtu nrml 33.. xtrllu brhrap..tkt kcwa..sntiasa brfkran pstif jela...dh 9bln kwin..msh mnunggu rzki dri allah.skrg hnya mmpu brdoa..

    ReplyDelete
  19. Wasalam...biasa buat upt masa awk bgn dr tdo. Kalau period x regular ssh sikit nak agak. Sy pun jenis x regular. So mmg period sll akan lmbt 1-2 minggu. Think positive ye!

    ReplyDelete
  20. anak sy y sulung dh 9tahun..setahun dua sy sentiasa monitoring tarikh period n sentiasa test..tp msuk thun 9 dh lali n kdg2 x kisahkn bila nk period...selalu klau nk period mmg niple akn pedih n perut rs krem..tp kali ni sipmtom period tu mcm lain sgt..sy demam (dedau) je badan,muka tmbuh ruam,kencing kerap n x lawas sakit sgt,niple sakit (bisa) and perut rs penuh..y xde hnya mual..mimpi mmg x igtlah..tester dh ada cm blm buat cz xnak bhrp cz ikut pglm test j esok period��..tp jauh disudut hati sgt mengharap..cm dh x tahu mcm mn rasa preggy cz mcm nk dpt 1st baby..tq sis for info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..no wonder sis da lp sebab da lama x preggy sampai boleh tlupa. Hehe. Btw semoga ada berita gembira ya! InshaAllah.

      Delete
  21. Tkasih ye..InshaAllah..semoga ada berita baik buat saya dan kita semua..tkasih pd Allah swt krn pertemukan sy dgn blog sis y sudi berkgsi info y manfaat

    ReplyDelete
  22. Saya lewat dtg bulan 2 minggu. Saya dah tes positif Alhamdulilah... Skg saya sedang alami sintom2 yg sis tulis di atas.. Hanya belum tekencing2 wktu mlm lagi... Mgkin sbb blum besar kndungan nyer kot. suka mkan benda asam2..

    ReplyDelete
  23. Saya lewat dtg bulan 2 minggu. Saya dah tes positif Alhamdulilah... Skg saya sedang alami sintom2 yg sis tulis di atas.. Hanya belum tekencing2 wktu mlm lagi... Mgkin sbb blum besar kndungan nyer kot. suka mkan benda asam2..

    ReplyDelete
  24. Saya lewat dtg bulan 2 minggu. Saya dah tes positif Alhamdulilah... Skg saya sedang alami sintom2 yg sis tulis di atas.. Hanya belum tekencing2 wktu mlm lagi... Mgkin sbb blum besar kndungan nyer kot. suka mkan benda asam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...nnt makin besar kandungan makin rasa nak terkencing aje. sbb baby akan menghimpit pundi kencing kita..

      Delete
  25. Assalam. Sy period 20hb bln lps.. Skrg ikutkan period lg 3hari.. Simptom mcm kuar cecair mcm darah ada.. Menitik2 tp warna merah pudar coklat2 skit. Igt period.. Tp xde lak kuar lepas tu.. Skrg dh masuk 2mggu blalu.. Breast sakit, ari2 sakit rasa menyucuk2. Kekadang loya. Pas mkn mesti rasa mual. Penin n n sakit kepala bdenyut2.. Adakah nk period n adakah sy hamil? Nk test upt tp period lg 3ari.. Takut hampa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanda2 yg mcm sy alami ms awal detect preggy aritu..try la test. ada yg dah boleh detect awal sebelum preggy. bukan apa...utk langkah berjaga2 takot nnt kang salah makan ke apa kan....wish u all the best! good luck!

      Delete
  26. , as salam ,, sis ,, sbnar nye sy dh lewat period 17 hari .. n first time lewat mcm nie .. sllu nye miss p sllu dtg on date , klw lewat pon 2 3 hari , n awl pon 2 3 hari jgk .. klw smpai 2 minggu tak pnh lg laa .. pg td dh buat UPT , tp -ve ! Tp skg sy rase bdn sy tak selesa sgt .. dgn perut yg kmbung tah mcm hape tah , tak boleh cover lgsg .. kerap sendawa , perut cramp , ase mencucuk² kat ari² nie .. breats pon cm besar semacam *tak tao laa sbb my sis n shuben tgur nmpk cm besar , pelik jgk . Tp bile pk² kan balik ,, sy ad amik suplement , "harum malam" tak tao laa klwitu punce pembesaran breast sy ney .. tp sies , bdn ase tak selesa , pinggang ney ase berat je .. smthin like sy pikul smthin yg berat .. enth knp la .. 1 lg yg merisau kan sy ,, sy ad sejarah dgn cyst . Tkt cyst sy tumbuh balik jee .. tp sbna nye ,, sy berharap sy peknen .. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      sy dulu selalu buat eksperimen terhadap diri sendiri. Setiap bulan sy akan ambil supplement yg berbeza. Dan sy dpt detect yg badan sy mmg tak boleh terima satu apa jenis supplement pun. Sebab nanti akan membuatkan cycle period sy huru hara. Sy pernah delay 2 bulan disebabkan sy makan supplement dan cek upt -ve

      Cuba lah awk pergi jumpa doc..sebab dulu bila sy jmp doc, doc kata rahim sy full dengan darah period. tapi darah tu tak keluar sebab sy makan bde2 ni. Perut tu jadik sebu sebab darah terkumpul dalam rahim. Tu yg kita rasa mcm berat je perut tu..

      Delete
    2. , btol jgk to .. sbb sbln lepas baru sy amik splment ney ... then bln nie .. sy delay smpai 17hari .. myb mcm y awk ckp td .. tq awkk .. ☺☺☺

      Delete
  27. Asalam sis ..saya baru sebulan 2 mnggu berkahwin .. beforw hari akad nikah period baru jea habis .. and spatutnya period datang bulan nie around 12hb tapi check 2/3 hari nie macam ada darah sikit ( pink colour ) ..yang saya confused sekarang awal sangat ke untuk hamil ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zanie,

      saya add awak dekat hangouts. maybe we can talk since we have the same situation. Btw, I am married on 7/11. And Alhamdullillah I am pregnant.

      Delete
    2. boleh jadi period..yg still in early period. dan boleh je preggy since darah sikit2 tu as a tanda jugak.

      tapi takpe, tgu jela 2 minggu lagi tengok macam mana ye

      btw, moga ada rezeki awk!

      Delete
  28. Assalamualaikum hai sis, sy bru jumpa entry ni��
    Nak tanya if sis tahu, boleh bg pandangan sket kan?
    Sy berkahwin pada March 2015, smpi skang masih menunggu rezeki zuriat, kdg2 sedih sbb org tanya2 kan��
    Sis, sy mmg period tk teratur, tapi bulan ni , 2 kali rasa sensitif dkt breast, last 2 weeks nipple yg sakit, skang ni breast pulak rasa sakit, bangun tdo sakit2 bdn, then rasa mcm nk demam pon ada, bhgn perut rasa mcm nk period tu, tp period jenis tak teratur, sy tk pandai nak agak. Yg penting, emosi mmg sensitif sbb bru2 ni dpt thu org lain yg bru kahwin dah preggy, kita boleh terus emosi, smpi terbawa2 ke malam, sampai menangis. Sedihnya tu.. Hmm saje nk share dgn sis and kalau sis tahu any supplement utk bagi pregy? Thanks sis����

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tanya sy bab supplement utk preggy tu sy tak dapat nak advise sgt sebab sy jenis ni tak boleh terima supplement. Tapi dari makan supplement, sy lebih prefer guna cara minum air lemon utk mudah hamil, kenalpasti cycle period dan waktu subur, gunakan OPK, BBT...

      Sy ada cerita semua ni dekat entri.

      Delete
  29. Assalamualaikum sis...
    Ni 1st time sye masuk forum sbb rasa comment u best2 :)
    Sye dah 9 thn berkahwin tapi belum dikeniakan Allah anak, InshaAllah sye dan suami masih sabar menunggu.
    Saje nk share cite, bulan lps sye buat preg test dan nampak 2 line walaupun x clear. Semua simptom diatas pun sye ade rase.. Masa dekat time period, belakang bagian bawah terasa sakit sgt. Masa time period, awal2 keluar darah sikit on off. Lepas 4 hari darah turun byk sangat macam darah period biasa. Sye rasa mungkin sye keguguran awal preggy. Sob sob!
    Sis nak tanya skit, sekarang ni sye masih rase mual, penat, dan perut rase x selesa. Mood pun masih tak tentu arah... ape ye maknanye? Ada kemungkinan sye masih mengandung ke?
    Thanks a lot sis :)
    Wassalamualaikum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..

      For the latest one, ade buat pregnancy x? And ada x refer pada doc and mentioned your previous case? Sy rs better awk check doc. If betol awk mc, doc akan check samada dah keluar semua belom dari rahim awk i.e darah, kantung etc..

      Rahim kena betul2 bersih dan sihat. Tp ada jgk org yg preggy tp dia mcm period biasa. So in your case better g cek doc and asked them to scan samada dari perut atau thru vagina ok.

      Jgn biar hidup anda diselubungi misteriiiii... Hihi. Good luck!

      Delete
    2. Hi MummyGojez...
      Ari tu seminggu lps period buat preg test tp negative. Plan nk gi cek doktor hujung minggu ni, tp takut x nampak ape huhu...
      Doa-doakan ye sis (masih berharap +)

      Thanks sis.. :)

      Delete
  30. Salam mummygojez. Saya baru 2 bln kawen. Simptom cramp prut,skit pinggang, niple ngilu, breast mcm mngembang lbih dri biasa, dh dekat sminggu lbih bdn rasa tk sdap, kejap pns kejap ok. Nk buat upt tkut -ve sbb period saya mmg jnis tk teratur. Huhu..tp nk tanye la, smua org akan ade bleeding spot tu ke sbg tnda implantation? Sbb tnda tu je yg saya tkde lgi tpi cramp kt bhg ari2 ni mmg takleh ckp la..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semua orang akan ada bleeding spot..cuma akan ada yg experienced begitu.

      Better awk buat la UPT untuk elak dari tertanya2. Sebab kadang2 period lama x dtg pun leh je ada tanda tu sume or even of kita terlalu memikir yg kita preggy pun akan buat kita ada simptom yg sama

      btw, all the best and baby dust for u!

      Delete
  31. hye mummuygojez..ape y symtom mummy sebut tuu semuaa saya rasa sebelum test upt..minggu ke 3 slps nikah (6/2/16) da detect pregnant, sehari sebelum nikah saya da abeh period. rezeki mai awal. mule2 tu rasa mcm xsedap badan..tp duk buang jauh2 mungkin letih sebab kenduri. tp breast mmg sakit mcm nak period. ingatkan period dah. tunggu punye tunggu xmai2 jugak period. seminggu lewat period. ptg tu jugak beli upt. risau sebab tiap bulan period teratur. pagi esok baru test. tup2 +ve.. terang benderang double line. hahaha..bunting pelamin laa. Allah bagi rezeki awal. honeymoon pun belum lagi. sekarang dah 5 weeks. doakan mummy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah CONGRATULATIONS utk awak!!!
      Take a good care ya!

      Delete
  32. Salam.. hai sis... jus nak kongsi perassan skrg ni... sy dah 1 thn stgh kahwin... belom ade baby... tapi ni dah delay 7 hari... masok hri ni dah 4 hari sakit kpla terok, muntah2... asyk berangin je perot..... nak check upt tkot negatif sebab breast x de sakit pon... hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua simptom tu awak kena rasa..sebab badan lain2 kan. sy dulu punya lah banyak kali buat UPT setiap kali delayed tp resultnye negatif je. sampai kan hati dah kering..hihi

      so sebelum buat UPT, prepare mental dulu. jangan terlalu berharap selagi kita taktau keputusannya..

      tapi tak salah untuk letak harapan yg menggunung dengan syarat hati kena kental dan usaha kena kuat.

      good luck!

      Delete
    2. huhuhu.. 2 la.. tgh prepare mind ni.. huhu.. prenh ectopic pregnancy sblom ni.. lps 2 dah x prnah prgnant dah.. hrini strt skit pnggng n breast, nipple dah asa pedih2.. hihi.. but juz keep in mind nak period kot.. huhuhu.. tak nak letak harapan.. siap g toilet kerap lagi nak check period ke x.. hihihi.. terok betol saya ni..
      encik suami asyik suruh g klinik je check tkot peristiwa lama berulang.. huhuhu..
      nak tggu je lg seminggu.. klau x kluar jgak periodnye baru nk check.. hihhi

      Delete
  33. Assalam sis...sya nk tya..knpa ada drh coklat kluar msa lps subur?ada la dlm 3 hari cmtu..prut cramp on off..sya kliru..sya google yg luar ngara indo n malay ada yg ckp ectopic prgncy ada cancer ada kata tanda awal khamilan..ttpi knpa bila check upt dpt result neg...jmpa doktor pn doktor xckp prgnnt ke x..dya ckp sya stress may be...omaigad...sya rsa sgt2 kliru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pertama sekali, tak ada cara lain utk tahu samada awk ada sakit atau tidak melainkan dengan pemeriksaan doctor yg details i.e scan thru vagina etc.

      Kedua, mungkin awk boleh tunggu lagi seminggu dua utk repeat test UPT.

      Ketiga, samada hormon awk tengah tak stabil. Awk ada ambil apa2 supplement ke sekarang?

      Delete
  34. Salam, hai..nk tanya pendapat bulan ni sy just period 2 hari je, rsa snggut pun tak. Hari ke3 ad tp xbyk.. And lps tu rsa skt pinggang n lenguh bdn smcam je.. Ke effect hormon period singkat? Ke pregnant? Huhu xbrani nk test tkt kecewa.. Boleh bg pndapat?

    ReplyDelete
  35. Hi Siti Nuha

    Sy pernah mengalaminya. Sy period just dalam bentuk spotting je. No flow period.

    Awak ada makan apa2 supplement ke bulan ni? Sebab kadang supplement yg tak sesuai dengan badan boleh bg effect dekat badan dan kitaran period kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ada.. baru amik acid folik bln lps.Try je, sblm kawen xpenah amik pn. so maknanya sy kena stop pengambilan acid folik ke?

      Delete
    2. Selalunya acid folic tak ada beri kesan..tapi mungkin ikut badan jugak. Selain dari tu awak ada buat urut ke

      Delete
    3. Xda pulak.. Hehe.. Tu la pk mgkn sbb hormon kot, awl2 kawen..

      Delete
    4. sy masa awal kawen 3 weeks cik P delay..igtkan bunting pelamin, rupanya x..xde rezeki..dh almost 10 yrs kawen blm ada rzki anak..sabar..

      Delete
  36. Sblm ni period mmg regular, baru ni lewat 3mggu.. 2x cek upt still negative g klinik still negative,esoknye dh period plak... Nak tnyela sepanjang 3mggu xdtg period semua yg senaraikn tu kita alami tp nape xpregnant ye, smpikn 3 bbf kita pun mimpi kita pregnant...;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih belum sampai rezeki awk..
      Kadang kita mmg regular period tp jgn silap sebab regular x semestinya akan ttp regular sampai bila2. Kadang tanpa kita sedar kita mungkin dlm keadaan stress, kita on new medication, mulakan rutin exercise secara drastik etc..which is semua ni menyumbang ke arah tb2 period x regular mcm selalu. Dan kdg2 bila kita dalam fasa atau sindrom 'perasan pregnant', semua bde yg ditulis di atas kita akan alami walaupun perkara tu adalah biasa dan kita sll alami tanpa kita sedar. Sy dl dah sll sgt rasa bde atas ni lg2 kalau delay. And sy mula anggp sy preggy and otomatik otak akan set yg kita merasa semua ni padahal sbnye kita x preggy pun. Pape pun moga ade rezeki utk awk nnt. Amin

      Delete
  37. salam.. hai mummygojez, seronok baca sharing ni.. tq. nk tnya, sy ad byk simptom kt ats tu.. hihi. kecuali mimpi dgn muntah.. seminggu ni perut asyik cramp, ngilu kt ari2..kputihn pn tnda pregnant jgk ke? sbb sy kluar byk kputihn, kaler jernih n xde bau..test upt bila plg awl bleh nmpk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..
      Hai, kalau awk cakap awk ada keluar banyak keputihan yg mana kaler jernih dan on the same time perut cramp, sy andaikan awk tgh dalam fasa menuju ke hari subur.

      awk da delayed period ke?test upt plg awal adalah 1 minggu sebelum period. Paling di galakkan utk elak kan frust adalah 2 minggu selepas delayed period.

      Delete
  38. Salam..hi mmy..selamat hari raya... sy dah smggu delay period.tp sblm ni mmg xbtol skit pn period..tp kali ni da dekat smggu breast asik denyut2..skrg ni da 3 hri pinggang rase nk tcabut..mlm xblh tdo...smlm chck upt -ve..hampa..mybe awal lg kot...atau mmg x pregnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga ada rezeki di bulan Syawal...
      tanda2 tu samada preggy atau period.. sis tunggu la lagi seminggu utk cek UPT balik.

      Delete
  39. Salam mummygojez. Kalau ikut period cycle (30 hari) dah 24 hari saya lewat period (3 minggu). Last month hari ke 37 baru period. Kira sy irregular period. Lebih kurang 3 minggu lepas, saya naik jerawat byk, demam panas, asyik sedawa & menguap, kerap kencing (sehari je sepanjang hari), sakit belakang & punggung. Skrg sy sakit nipple. Kdg kdg sakit belakang. Dah upt 4x, semua negative. Kadang2 rasa sesunggut. Keputihan byk keluar, putih pekat, berketul & berbau. Last week gi jumpa doctor, dorg cek tekanan darah & suhu je. Doc just bg ubat hormon & ubat keputihan. So means hormon saya terjejas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Shamsiah Ahmad,

      Selalu bila irregular period mcm tu la keadaannya. Badan tak menentu lagi2 kalau UPT da cek 4 x tetap negative. Once pregnant, hanya check sekali je akan keluar double line. Kadang bila hormon inbalance memang sll je rasa mcm dekat atas ni lagi2 kalau kita rasa kita pregnant tapi sebenarnya tak...

      Delete
  40. Saya late mensus 12 ari sdh..saya sllu pning giler kjp tk..pert saya kjp sakit kjp cucuk kjp ok.smlm saya cek pt 2 line p samar2 ja.kabur sgt..td pg saya cek 1 line aja..sya pregnat o tidak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu lagi seminggu untuk repeat test balik..kadang2 boleh berlaku chemical pregnancy which is yg menyebabkan dari 2 line akan ke 1 line.

      Delete
  41. Assalam sis,sy dh rse cram perut mual mcm nk muntah tp x muntah lps tu rse xsdap bdn,lately cpt letih jln ckit rase mengah,tp sy tkt nk cek upt sbb nye period sy lg 7 hari rse trlalu awal untk tkt negatif pulak,pd pendapat sis ada sy hamil?

    ReplyDelete
  42. Saya nk shared pengalaman pelik saya ngandung. Saya period masa nikah. Saya dah rasa semua simptom sebelum kedatangan haid yg sepatutnya. Saya check upt -ve.. Lepas tu ulang lg dan setelah berbelas upt saya bt akhirnya +ve gak. Terus esoknya g scan..rupanya dah hamil 2bulan setengah. Saya period 2x lepas nikah tu..tp 2-3 hari je yg byk pastu macam hari ke 7 beberapa hari. Memang mendebarkan sepanjang tempoh tu. Hehe..

    ReplyDelete
  43. salam sis.. saya baru sahaja berkahwin 2 bulan.. bulan lepas period saya lewat 2 hari.. dr 18hb ke 20hb.. bulan ni saya rasa sakit pinggang.. asyik nak terkencing je malam2 ni.. kejap2 nak terkencing.. bulan lepas saya ada buat upt tp xde..cuma period lambat.. tapi bulan ni pon saya rasa simptom yang sama macam bulan lepas cuma xde yang terkencing tu..tapi kali ni saya rasa kap2 nak terkencing..adakah saya hamil sis?

    ReplyDelete
  44. assalam sis..sy nk tnya..blan lepas sy xmai priod..tpi blan ny mai dua kli..skrng ny sy tngah priod la..tp perot rasa skit sngat, kaki tngan rasa lenguh2, kpala pening, pinggang rasa skit, pas tu rasa mual..tpi xnk muntah pown..knape erk??

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum MG.sonok bca entry MG :) sy sbrnye tgh search psl sakit kt breast.xtau la npe tp lps abis period this time mmg lain mcm sgh.mula2 rs breast brdnyut tu sbb nk ovulation.so biarkan je.tp dh nk dkt seminggu breast sakit.now plk makin kerap n makin sakit.ms 1st pregnant dlu xprsan plk breast sakit.btw ank sy yg sulung dh nk msuk 3tahun.xde amik pil perancang,any supplement n period mmg normal.period tgl lg 10hari nk dtg.tanda2 yg MG gtau tu xsme sy ade.takut n excited jgk.dlu ms 1st pregnant sy amik biodex.now xde amik biodex.rs cm xcye kalo pregnant tp at the same time teringin jgk nk pgang baby ;)

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum..seronok baca entry ni..baca pengalaman org lain..saya sekarang tgh alami lenguh2 badan, cepat mengah, dan selalu rasa letih nak tidur..saya tak rasa saya pregnant sebab dh banyak kali buat upt dan result -ve..rasa nak demam tp x demam2..panas bdn waktu mlm..bila siang asyik lenguh2 badan, x da mood, x da semangat, sampai rasa nak menangis bila bdn jadi lesu..serba serbi x kena ja..x tau la sakit apa ni..kdng2 breast rasa denyut menyucuk2 dekat kawasan luar areola cuma x berlanjutan, on off ja..puting x da apa sgt..saya pun x tau saya sakit atau ada isi sebenarnya..tp saya rasa x pregnant..takut penyakit lain ja..nauzubillah minzalik..πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. doa yg baik2 sahaja..
      hormon tgh haywire pun boleh jadik gtu jugak..
      kadang bila makan supplement baru pun leh jadik gtu jgk
      BABY DUST!

      Delete
    2. Saya nak tanya,saya dah delay period dah 10 hari.. actually bulan lepas saya period 12/12..range period saya tetap dalam 28-30 paling lewat pun bulan lepas 32 hari.. sepatutnya bulan ni saya period 10/1 atau paling lewat 12/1 la.. tunggu2 tak datang pun.. masa 9hb haritu saya ada pergi berurut tapi naikkan peranakan je makcik tu cakap.. saya dengan suami memang tak bersama lepas period bulan lepas sbb pjj sampai la 7/1 baru bersama jadi dah terlepas time subur.. yang saya tertanya2 adakah saya pregnant walaupun xbersama time subur atau effect dari berurut tu eh? πŸ˜‚ kalau pregnant alangkah bestnya saya dh lama tunggu.. tapi hairan saya xda rasa loya and apa2 pun.. masa 16/1 saya dah check upt masa tu lewat dalam 6-7 hari mcm tu tapi negative 😭

      Delete
    3. kadang2 lepas urut pun leh jadik punca period lewat...dl sy pernah gtu..period jdk haywire sebulan. lps tu ok balik.

      Delete
  47. Hye sis...
    Sy nk tnya... dlm 5 hri ni sy rase perut sy mengeras je.. lpastu dtg pening tiba2.. n kejap rase nk demam kejap x.. sy rsaw nk cek sbb period sy lgi 6 hri 23.12.17.. prgnt ke?? Sy baru berkhawin 2 bln n period sy teratur

    ReplyDelete
  48. salam sis , nk tnya . saya dah sebulan miss period n ada satu hari tu ade keluar brown spot + sakit macm period tapi xperiod .emosi tak stabil morning sickness xde lak cuma kerap sakit pinggang n blakang jek . adakah itu tanda2 hamil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi satu saya dan husband berjauhan , jadi lately saya rasa sakit sedikit ketika bersama dengan husband . kebiasannya tidak sakit

      Delete
    2. kaki jugak kerap lenguh2,alahan bau pun kadang2 ada juga . mohon pencerahan ye sis

      Delete
  49. salam sis. sy tertarik dgn blog sis. sy pom pernah dapat mimpi 3x berturut2. mimpi sy dan kakak2 sy hamil. sy harap ad rezeki sy bulan ni.

    ReplyDelete
  50. As salam semua.. Saya ada pengalaman mengandung sebelum ini tp keguguran pd usia kandungan 8 minggu. Apa yg saya cuba kongsikan adalah saya mempunyai kitaran haid yg langsung tdk tetap dan berjauhan daripada suami. Tp saya tetap masih boleh mengandung jg. Jika kita benar2 mengandung, usia kandungan kita 3 minggu sudah boleh detect positive. Tdk semua org mengalami tanda2 mengandung yg sama, saya dulu hanya cramp perut, kuat tidur dan kuat kencing sj. Selain drp itu saya tiada tanda lain contoh spt muntah, loya, mengidam macam dan sebagainya.. Bg saya, jgn terlalu stress kan diri dan mengharap terlalu tinggi hingga terbawa2 kepada false alarm. Kalau upt -ve anggap blm rezeki, cuba lg akan dtg. Saya pun dlm usaha mencuba semula.. Jika rezeki insyallah tak ke mana kan.. Itu sj perkongsian saya ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..setuju sgt. kdg false alarm tu mengecewakan

      Delete
  51. lain org lain tnda awl pregnantnye. tnda2 sy lebih krg sama cam awk.

    ReplyDelete
  52. salam sis sy baru je berkahwin last month..tapi masa kahwin tu 2 hari kemudiannya sy period..skrg ni sy dah alami simptom perut kembung..kerap gi tandas setiap 4 5 minit..p*ting gatal..tiap2 ptg msti mual rasa nk muntah...badan lemah n skrg cpt semput..ni petanda ke?takut perasaan sy je..ikutkan tarikh period mggu depan..mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  53. Sis.. Saya last period 10hb nov... Dan dlm tempih ini saya mengalami sakit payudara dan perubahn warna pd payudara saya... Ada kah saya berkemungkinan mengandung?

    ReplyDelete