Friday, 15 August 2014

Scan Tanpa Janin

Al kisah teringat balik kenangan masa mula-mula dapat tahu preggy. Bila dah dapat UPT positif rasa macam tak sabar sangat nak pergi scan tengok baby dalam perut. Rasa nya bukan sy seorang yg ada rasa macam ni. Tapi apa perasaan bila pergi klinik masa awal kehamilan and scan tapi Dr cakap tak nampak apa-apa?
Seriau ok!

Ikutkan pengalaman dulu masa scan baru nak cecah dalam 4-5 weeks. Saja pergi klinik dekat office memandangkan pernah nampak ada staff buat check up dekat situ. Bila Dr suruh baring dan scan, kata nya tak nampak apa-apa dalam rahim. Tapi nasib baik dia jenis cool. "Mybe its too early. You don't have to worry".

Ok not worry tapi gila tak worry? Selepas 2 tahun menunggu, boleh ke hati ni buat-buat rasa riang bila Dr kata tak nampak apa-apa lagi? Ok start dari situ terus feeling down. Wassap en hubby. Tak puas hati dengan tu, suruh dia beli pregnancy test lagi. Start dari situ la datang nya entri ini. En hubby pergi beli punya la banyak pregnancy strips yg bermacam brand.

Ok semua nya positif kan kalau tgk pada strips tu. Ok forget it. Nak cerita pula pengalaman kedua scan masa di awal kandungan.
Baik lah..scan pic dekat atas agak-agak masa kandungan 5-6 weeks dalam bulan Mei. Gatal lagi nak scan katanya. Bukan apa, appointment dekat HUKM lambat lagi, bulan June nanti. So pergi la 1 klinik ni dengan hati riang ria. Apa jadi ye kawan-kawan adalah di mana, pertama Dr tu tak reti guna mesin scanner. Terkial-kial. Kedua, bila Dr tu beriya ye kata "kosong ni. Tak nampak apa. You see. (sambil tunjuk monitor tu). Bila you cek positif..erm kosong, tak ada apa", di ulang-ulang nye lagi benda sama menyakitkan and merisau kan hati aku. hihi. Padahal kalau tengok, kantung dah ada itu da kira tanda positif la. Bukan negatif perception mcm Dr tu.
Itu baru pic ye. Tak nengok lagi apa yg dia tulis dalam surat. Dia bg reference letter dekat HUKM kunun nak suh make sure samada betul atau tak pregnant. Antara isi kandungan dalam tu "UPT +VE?" amboi-amboi Dr yg tak reti guna mesin scan, berani ye kamu mempersoalkan ke positif an UPT aku? hihi. Tapi with the letter, sy tak pergi pun HUKM. En hubby kata tunggu je lagi.So bila appointment sebetul nya di HUKM, alhamdulilah memang nampak jelas janin dalam rahim. Next entri sy akan share.

So..apa kesimpulan yg kita dapat dalam cerita ni?

1- Scan di awal kehamilan memang tak membantu langsung. Anda akan jadi lebih frust, risau, tertekan, tak ada mood, membazir duit sbb beli banyak pregnancy strips. hihi.
2- Scan di awal kehamilan dalam 4-5 weeks memang sll tak akan nampak apa. At least ada nampak kantung tapi tak ada isi dalam tu. Ada pulak jenis yg kantung baru nak grow. So dia ikut badan masing-masing. Selalu dalam 6 weeks above baru nampak.
3- Google info di internet kadang2 membantu kadang kala tak. Bila berkaitan dengan pregnancy, sy lebih prefer google info dari abroad. Sebab komen-komen org putih ni lebih positive. 90% komen adalah komen yg membina compared to komen org kita sendiri yg mana lebih banyak untuk menakutkan. Keguguran la etc. Sebenarnya ada je orang yg mengalami benda yg sama mcm apa yg kita alami. So tak perlu risau ok!
4- Kalau nak scan sila lah ke klinik yg betul-betul pakar. Bukan klinik biasa. Bukan nak merendahkan martabat klink biasa tapi sometimes Dr yg tersedia bukan lah yg expert dalam hal ehwal perempuan mengandung ni. Lebih kurang macam kalau sakit gigi pergi la ke Dr gigi kan. Bukan pergi ke Dr biasa. Kadang-kadang juga mesin scanner yg mereka ada tak secanggih yg ada di klinik pakar. So think twice ok!
5- Letak 100% harapan dan kepercayaan kepada diri dan firasat sendiri ye! Abaikan segala pandangan negatif. Dulu kadang-kadang segala komen negatif sy tak akan bc atau sy akan hide kan dari FB. Jangan layan sangat kata-kata tak membina.

Ok itu saje! Harap membantu!

81 comments:

  1. Hi salam :)
    Nak tanya, scan tu ikut bawah ke from outside je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..thru abdomen which is from outside. Scan kt perut.

      Delete
    2. samalah msalahnya saya hadapi sekarang test positive pranant... scan x der pun.. doc.. suspek kandungan luar rahim... siap nak refer emcerncy...nmun x der tanda2pun .. aduhai bikin stress dengan doc baru... pujuk hati wait n see....nak kata alat scan tu bru n canggih..... serah pada allah laaa

      Delete
  2. Sebenarnya im facing the same situatiom right here.Dah dua kali bt UPT and mmg +ve tp bila pegi satu klinik nh dia scan dia ckp lgsg tak nmpk apa2.Lps tu siap tny betul ke positive,mcm mana nak bt nh eh.And then siap amik drh lg dia kata nak betul2 pastikan.Then pegi lg klinik laen dia suruh bt urine test lg sekali dia ckp mmg +ve.And then now here I am rasa keliru and tension sangat.Tiap hari asyik google bnd yg sama.Im sooo worried,cuma sy blm rujuk ke klinik pakar lg :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin baru lagi..buat masa ni, awak just jaga diri je. Jaga makan jangan lasak2 sangat. Nanti bila dah lama sikit baru awak buat scan balik.

      Delete
  3. Sy pon buat upt...2 kali positif..tapi td scan doc kate kosong...kantung pon x nampak...huhu...sedihla...usia kandungan 5 mggu lbih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok..masih baru. tunggu beberapa minggu lagi baru pergi cek balik ye

      Delete
  4. Baru balik dri klinik...scan prut sbbnya dh 2 bln period tak dtg..tpi dr ckp rahim kosong..so sad....stress thap gaban skrg nie...masih mghrap supya i prgnnt 😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe hormon awk tengah tak ok tu..samada awk stress, awk ada makan supplement yg baru etc.

      Delete
  5. Saya pun dh pregnant 11 minggu still tak nmpk lgi, buat upt brp kali asyik positif je... Hemmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam saya, tapi saya dah bleeding, tp upt still lg +ve

      Delete
    2. Sy pon positif gak.. scan still xnampak dan bleeding. Worried.

      Delete
  6. Sy dh 10 mggu. Scan tp Kntung kosong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aneesa.. Dh buat scan semula ke? Ape kputusannya? Sy pun kantung kosong 7w

      Delete
    2. Try pi jmpa bidan pula. Saya ni kalau ikutkan masuk 3 bulan. Scan tak nampak. Bidan kata ada baby. Doktor suruh makan pil turun darah.nk bg darah haid kuar. Jadi, saya ikhtiar dgn bidan je dulu.

      Delete
    3. hi sis!

      dah buat scan and blood test pun masih negative ke?
      takpe la, mybe tunggu dulu kot kan...

      Delete
  7. Sy smlm pegi scan tp kantung kosong...dah 10w..dah buka buku di kk wkt 8w..ni anak ke2..sy xtaw ape mslhnyer..kantung mkin membesar klu compare dr 8w ke 10w tp 10w ni kosong jer..sy ada terbace berkenaan "BLIGHTED OVUM" tp hrp2 dijauhkan dr smua tu..minx pendapat kwn2 smua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ..mintak dijauhkan perkara2 yg diluar jangka dan akal.
      Kita fikir yg baik aje. Insha Allah semua dipermudahkan. Sy dl tunggu lama jugak utk cek balik even nak menunggu tu punya la debar.

      Delete
  8. im facing d same prob..4x test urine +ve,scan kosong, then mcm dtg period doc suruh refer hosp..refer hosp pun sama scan kosong eventho dh 8weeks..blood test -ve,hosp needs furher check up..emm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama kes kita, doktor pun tak bagi kata putus, suh datang scan lagi dua minggu

      Delete
  9. Bru je lps check dkt hosptl..postve tp kosg doc ckp.doc bg surt refer ke kk...tkut nya hti ni.dah tga kli test upt smua positive

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba tunggu dl...jgn terus ke KK. UPT tak menipu.

      Delete
    2. Ok mummy gojez..skrg sy nk tggu smpai 2month bru nk g kk..in shaa allah bby kuat..doakn sy...dh 4thun kmi mnunngu...ni yg first..

      Delete
    3. inshaAllah..yakin dan jaga diri ye. bb masih malu2 nak show off tu..hihi

      Delete
  10. Tula husbnd ckp bby mlu nk tonjolkn dri tu..lps tu doc glak..doc mcm plik la..Potive tp x nmpk..doc suspect early pregnt...in shaa allah yakin...aamin..tq mummy...sy pom doakn yg trbaik utk mummy...in shaa allah...😊

    ReplyDelete
  11. Tadi baru balik dr klinik KK..docto scan ckp xnampak kantung. Kiraan dh 9 week...banyak kali dokto tnye mcmana tahu mengandung. Sy ckp wt utp sendiri 2 kali kat rjmah mmg positif...

    Sepatutnya kalau dh 9 week blh nampak kantung..huhh...cuaknya. balik rumah terua beli pregnent test lg..result sama positif ada 2 line merah..

    Tpi kenapa masa scan dokto xnampak? 9 week sudah...
    Lg 2 mjnggu dokto suruh dtg semula tuk repeat scan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 9 weeks tu tersangat la awal lg..nnt repeat scan mesti dah nampak.

      Delete
  12. Sy br first baby..br je wat upt test..+ve 5-6 week..buat blood test +ve 5-6 weeks bacaan 1805 hcg..sy tau pregy pun lps asyik kuar darah còklat..dah 3 kali kuar..terbaru nie kuar agy n sy terus g klinik gov kat putrajaya..scan x nmpk..doc refer ke pusat bersalin ridiko rendah putrajaya..scan melalui bawah pun x nmpk kantung..kosong..huhuhu sedih n risau..dgn darah kuar agy nie..sy kene wT beta hcg 48 jam..amik darah 2 kali tgh tggu result khamis nie 25hb 8...rase2 pe sbb jd mcm nie yea...mengadùng atu tak?..tp positif...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita serah pada Allah swt la. Kalau tak berjaya kali ni cuba lagi dan prepare diri untuk kuat mental fizikal. Ada hikmah dengan apa yg terjadi.

      Semoga ada rezeki

      Delete
    2. Yanie.. so ape resultnye.. result darah okay x?

      Delete
    3. Yanie.. so ape resultnye.. result darah okay x?

      Delete
    4. nak tanye lepas bleeding tu cmne? baby sihat ke suspect luar rahim? sy ade mslah tu jugak skrg.risau sngat

      Delete
  13. Assalamulaikum wbt..mummy2 semua..
    Saya pn mengalami masalah yg sama..
    Saya mngandung dah 9minggu..
    Tapi xnampak..
    Aritu masa 8minggu ada pndarahan n g cek kt klinik then dorg suruh g hospital..
    Pastu g sana..
    Doc scan kata xnmpk..
    N die panggil doc senior.
    Pastu dok tu ckp awk xmngandung mungkin sbb lain tu sakit..
    Ya Allah masa tu..sedih yg ter amat..
    Then dorang buat urine test negatif..
    Nak luruh jantung nie..
    Sedih yg teramat..

    Then try buat kt rumah pon sama..negatif..
    Pastu g cek kt tmpt lain postif.

    Allah..
    Saya semakin pening n stress d buatnya..
    Saya xtahu nk ckp cmne..

    Sampai tadi g cek..still xnampak apa2..
    Macam mane skrg nie ..

    Tolong mummy yg pernah kena mcm nie..
    Bantu saya..

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. awak ada no wasap tak?sama la ngan keadaan sy,first upt katklinik kerajaan ,positif,,3x wat kat umah -ve huhu..pastu pegi klinik swasta scan..rahim kosong dan upt -ve...,sedih...tp tnda2 hamil tu ada..senak kat ari2,pinggang sakit,,bdan rsa cpat pnat.,,sdihla,,rsa kcwwa sgat2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jun..

      so far paling terbaru ada cek UPT tak?

      1 kena ingat, sebagai persediaan mental kena redha. Kalau ada, ada..kalau bukan rezeki, itu lah pentingnya redha.

      cuba buat blood test..sy x saran buat scan thru vagina. sll blood test membantu kita.

      kadang benda mcm ni jadik sebab kandungan still baru. kadang sebab kandungan luar rahim. tapi follow ur heart. percaya pd naluri sendiri

      Delete
  16. Hai. Minggu lepas mase period delay da 24 days,kitaran period saya 35days. saya pergi clinic utk double confirm saya pregnant atau tidak. sebab saya ade buat upt sekali +ve tp samar kemudian buat lagi sekali -ve.

    then pergi clinic, saya mintak scan . doc nampak rahim saya kembang tp baby mcm tak nampak. sekarang da 30 days delay, saya tengah alami spotting mcm darah tp lebih kepada coklat2 warnanya .keluar time waktu kencing selalu. kat pad langsung takde. nak kata period, mcm bukan sebab saya langsung tak alami sakit perut ke senggugut mcm selalu.

    pagi ni saya start loya saket kepala dan tak larat sangat nak kerja. sebenarnya saya hamil atau tidak ye? confius laa..

    ReplyDelete
  17. Saya alami benda yg sama. Pergi klinik swasta. Usia kandungan 6 weeks tapi tak nampak kantung lagi. Risau jugak. Hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah...bru buat scan td..positif tp bila scan..kosong kata doktor..kemungkinan mengandung luar rahim..jatuh luruh berderai hati bila dgr dktor kata cam g2

      Delete
    2. Sama lah...bru buat scan td..positif tp bila scan..kosong kata doktor..kemungkinan mengandung luar rahim..jatuh luruh berderai hati bila dgr dktor kata cam g2

      Delete
  18. Sy pon scan nmpk kantung je... Dh 7weeks dh.. tgu nxt appointment plak mcm mna....

    ReplyDelete
  19. Sy pon scan nmpk kantung je... Dh 7weeks dh.. tgu nxt appointment plak mcm mna....

    ReplyDelete
  20. sy da 9 weeks kandungan.. Tapi masi x npk baby.. Ada kantung tp xda baby..dan sy selalu kuar drh..doktor tu ckp blighted ovum..dia bg sy seminggu lagi..kalau tak da perubahan masi xnpk baby tu..dea nak suru cuci jak..sy beberapa hari ni sedih memanjang jak ..apa perlu sy buat ni..sy sgt stress..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dh 11 minggu pregnant. Kandungan ke2 slps gugur thn lps.Samalh scan nmpk kantung je. Janin xde. Kuar tompok coklat dh seminggu. Hr rabu ni apointment ngan pakar.harap semua ok.

      Delete
    2. Sy doakn semoga kandungan sis sihat n selamat.Jgn stress n sedih.

      Delete
    3. Sy doakn semoga kandungan sis sihat n selamat.Jgn stress n sedih.

      Delete
  21. saya pun sama , upt line strong sgt . Doc scan xnampak .. saya pulak da dua kali gugur last year ...... seram sejuk je skang sampai xlalu buat semua.benda .. sbb nak tggu 2w lg .. lagi satu nak tanya .. lepas period waktu telur matang tempoh dia berapa minggu (saya tahu telur akan aktif dlm.masa sehari shj [ tp nak tanya waktu kehadiran telur matang tu .. adakah betul betul lepas sehari habis period atau 2 3 minggu lepas tu .. sbb tanda lendir telur matang tu lewat 1minggu dr tarikh yg saya kira, betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempoh telur utk matang adalah selepas 14 hari selepas period. tu sbb org kata waktu subur adalah masa hari ke 14. tp tu utk period yg regular cycle which means setiap bulan dtg tepat pada tarikh.

      kalau mcm utk period yg x ttp susah sikit kita nak detect tp byk cara kita boleh tahu kita dlm fasa fertile atau nk ke fasa fertile i.e keluar egg white. then opk tunjuk positive result & pemantauan suhu melalui bbt chart.

      so senang cerita kne pandai detect semua ni. sebab bila ada sign2 ni semua kita digalakkan bersama 2 hari sebelum hari betul ovulate dan 2 hari selepas ovulate. kenapa? sebab kita nak make sure kita tak terlepas chance. yela kita kan x tau bila tarikh betul2 kita ovulate kan. so bila buat mcm ni, kira kita play safe la.

      Delete
  22. Salam sis.. boleh sy tau, brape lama gap sis gi scan x nampak dgn next appointment yg scan nampak tu?

    Sy pun dah 3x cek upt sume positif. Sbb sgt pelik tiba2 breast jd bengkak, sakit sgt. Hari2 pedih hulu hati dgn sakit pinggang. Lps tu saja beli upt tgk2 positif tp sgt samar. Sy repeat the next 3days. Alhamdulillah double line makin terang n mmg obvious double line. Kali ke3 pun sama. So, lps tu excited nak gi scan baby. Tp x nampak pape pun. Just nampak benda bulat tp doc ckp tu blood clot.Previous period kuar coklat2 je. Tp seminggu jgk.

    First time upt positif.. Tu yg happy sgt tu. Hmm. Harap2 ade rezeki sy.

    ReplyDelete
  23. Hi , Salam sis . :) Nak share jugaklaa ,. and masih harapkan good news . :D DD dah kawen almost 2 years , bulan feb tahun dpan ckup 2 tahun . tpi rezeki belum ada , last 3 month haritu , ada ambil ubat subur dari klinik . Dari Miss P tak teratur , dah jd teratur .
    okay , sekarang ni Mss P dh tak dtg . last period 29th Oct 2016 haritu . Lepas 2 minggu tak dtg jgak period buat upt , tapi -ve . -,- . tapi period tak dtg jugak , 18/12 pergi klinik , scan . And doc cakap rahim kembang , dia taknak bg ubat utk miss P turun , sbb dia syak saya mcm nak hamil . tapi buat upt kat klinik pun still -ve , :'( , Harap2 ada good news 2 weeks lagi , Doakan rezeki saya yer ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. **Lepas 2 minggu check upt tu , lepas 2 weeks period sepatutnya dtag lahh , means 2 minggu dari 29.11 . :D

      Delete
    2. arap ada good news..nnt jgn lp update tau!

      baby dust!

      Delete
  24. Saya baru scan smalam.. tp xde pape.. atuk bidan urut confirm kan pregnant.. sedihnya bila upt semua -tive scan pun xnampak.. doc kata telur tengah nak kembang rasanya period xlama lg.. sedih xterkata..

    Sekarang confius ngan statement bidan and doc pakar kat Tuanku Azizah tu..

    Kalau ikut kiraan last period patutnya dalam 9weeks..

    ReplyDelete
  25. Salam sis, sy period dh xdatang sebulan lebih tapi rasa kram kt bhgian ari2 & perut.. check upt wktu pagi +ve tp samar2 sgt. Then bla check hari ni darah brwrna coklat2 ada dkt sluar tp skit sgt.. adakah tu darah priod?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila check dekat klinik -ve waktu mlm.. scan pun xnmpak apa2.. adakah ini petanda prgnant atau hormon?

      Delete
    2. Try repeat upt lg 2 mggu sis. Maybe early pregnancy

      Delete
  26. Ikutkan last period 28/10/2016..makna nya dlm 10week da tp td g scan nampak kantung je baru 5week..ade yg pernah alami situasi ni x..

    ReplyDelete
  27. Ikutkan last period 28/10/2016..makna nya dlm 10week da tp td g scan nampak kantung je baru 5week..ade yg pernah alami situasi ni x..

    ReplyDelete
  28. As salam and hi. Im having the same issue right now. Im mother of two and expecting the third one. InsyaAllah. Buat upt 3x second line tu blur. Guna digital, baru positif. Gi scan kat kk, kosong xde apa. Ya Allah gugur jantung rasanya. Tp bila check urin, nurse konfemkan positif. Doc kata xde kandungan luar rahim.. harap baik2 ajer.. ��

    ReplyDelete
  29. Salam.Saya pun alami masalah yang sama, saya mengandung 3 bulan, ada berlaku pendarahan ringan, bila saya pergi scan, doktor nampak kantung masih kecil dan kosong. Doktor minta datang 2 minggu lagi utk repeat scan...untuk melihat perkembangan janin...Saya sedih sangat...tak tahu nak cakap apa..Harap2 janin saya selamat...

    ReplyDelete
  30. Sy pn sma. 3x test upt +ve. Scan, kosong. Cma rahim nmpk bsr sikit. First time lalui penglmn Ni. Br je RS nk happy. Doc suruh dtg lg 2-3 mgu sbb katenye mgkn lekat d bln yg kedua, bkn terus lekat. Lg pn period x regular.

    ReplyDelete
  31. Salam..kalau 8 weeks scan..nmpk kosong je..baby xnmpk kntung xnmpk...normal ke?..tp memg bnyk kli buat test result +ve

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama mcm saya..tp saya bru 10 hri lewat...2 kali test kt rumh +ve line y samar2..tp g scan xnampak ap lg.doc suruh datang lg 2 minggu..insyaAllah

      Delete
  32. Salam sy da 2kali keguguran,dua2 blighted ovum kandungan cuma kantung kosong ,atau kehamilan kosong kantung tanpa janin. Kali ni Kali ke 3 sy hamil stahun selepas keguguran Kali ke2, sy hamil pun slepas makan clomid 50mg 2 cycles Dan suami amb zinc Dan supplment vit c Dan omega... Minggu ke5 hamil scan langsung tak nampak kantung malahan doc jumpa cyst 2.5cm feeling down sgt masa tu...sy d serang batuk tonsil demam terpksa mkn antibiotik sbb tonsil sgt teruk. 2nd scan doc nmpk bukaan rahim konon nya rahim lemah. Lastly sy jumpa doc Yg slalu sy jmpa waktu kandungan 1& ke2,doc scan Kali ke3, cyst mengecut 1.8cm dan nmpk kantung sgt la kecik dlm rahim tersangat kecik dari usia sbnar..n now sy tgu utk scan dalam 2 minggu lg 😊 Mcm2 dugaan sy Dan suami, nasihat saya jgn pernah putus asa walaupun mcm2 dugaan Yg bt kita jatuh berkali-kali apa yg harapkan kali ini hanyala keajaiban Allah SWT tiada Yg mustahil semoga dipermudahkan urusan korang semua, ingatla setiap ujian pasti Ada hikmahnya sentiasa bersangka baik dgn percaturan Allah. Doa Yg baik2 suatu masa Yg sesuai pasti ianya akan menjadi milik kita.Doakan saya kali ni 😘

    ReplyDelete
  33. Hari ni pg scan..tp x nampak apa2 pun... skrg dah 7 minggu... dr suruh scan klinik lain pula... dr ckp takut alat diorg x boleh detect... tp buat test +tve...risaunya

    ReplyDelete
  34. nak tanye lepas bleeding tu cmne? baby sihat ke suspect luar rahim? sy ade mslah tu jugak skrg.risau sngat

    ReplyDelete
  35. Assalammualaikum sis . saya nak tanya . saya dah lewat datang period & saya rasa hormon saya lain mcm so saya try beli preg test . 2 kali saya cek ianya positif so saya ambik keputusan untuk pergi ke klinik cek . sampai klinik scan die kata tak nampak apa apa dlm rahim . die kata ada benda dlm rahim tapi tak jelas tu apa . die suruh balik dlm masa 2 minggu dtg scan balik . die kata kemungkinan saya preg luar rahim tapi saya tak ada tanda tanda sakit . sis boleh bantu explain kan? risau ��

    ReplyDelete
  36. Sy bru blik dr hspital..scan prt dan scan vahina msih same nmpk kantung je..dktor bg masa 2mggu lg utk tgok prkembang..semoga Allah permudahkan utk sy..hnya Dia yg mngtahui mana yg trbaik..mule tu sedih tp skrg sy lbh positif dan redha..insyallah perancangannye adalah yg trbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis..ape result after 2 weeks?kes ais same mcm sy..kalau ikutkn dh 5 mnggu..dah dua kali scan atas basah mmg x nmpk..now doc bg 2 mnggu appt..harap allah permudahkan...

      Delete
  37. Salam..semalam sy pergi klink..test kt rumah positive da 2 kali test mmg positive.kluar 2 line y samar.m6v awal lg.pg kemaring g scan doktor kta kosong lg suruh datang lg 2 minggu...period lewat da 10 hri da...harap2 ad rezeki sy..tnda2 da ad kerap kncing...tp mual2 blum trsa lg...moga Allah permudahkn urusan saya.

    ReplyDelete
  38. Pengalaman sya,kawin dah 9thn & this is 1st baby we waiting for..& ari tue sya lewat period sebulan + 2mgg lagi extra utk confirmation upt test & al-hamdulillah +ve..n then mlm tue sya trus ke klinik swasta utk confirm upt yg sya buat pagi tue..n its still +ve.. keesokkanya sya refer ke kk dgn bwk surat pengesahan dr klinik yg sya pergi n trus buat buku..masa tue dah msk 6weeks..tp bila scan doc xnmpak kantung @ baby kat dlm. Tp nmpak ada cyst 3cm...then td sya mcm ada kluar cokhlat cair dkt panty n pegi scan@ klinik swasta.Unfortunately doc xdpt detact any kantung @ baby inside...so 😭 And ask to rest.. ada x sapa2 rasa mcm nie?..

    ReplyDelete
  39. Sy sdg alami emosi yg sama skrg. Sy sedih dan keliru.. Anak sulung sy usia nak masuk 3 thn dah. Sy gugur kandungan kedua pd bln 8 2016 dan gugur lg kandu gan ketiga pd april tahun ini. Skrg sy buat 2 upt dan mmg positive. Ikut kiraan dr last period kandungan sy dlm 4 mg 4 hr. Yesterday sy check d klinik utk scan, doctor kata kosong. Dia ambil darah untuk test btl2 pregnant or what. Dia jg suspect sy mengandung luar rahim sbb scan katanya rahim kosong. Sy mmg x expect untuk terus scan dan nampak pd usia 4 mg sbb pengalaman anak sulung sy pun ms 8 mg doctor hny nampak dot shj. Sy nervous skrg bila doctor kata luar rahim tu. Dan sy pun ada keluar spotting ringan yesterday. Hari mcm takde. Hopefully baby ok. Sedih rasanya. Esok sy kn g klinik lg utk check darah kali kedua. Stress. 2 kali gugur dan kini hamil blm nampak. Sy x tau nk motivate diri camne... 1001 kemungkinan terlintas dlm kepala.

    ReplyDelete
  40. hi sis assalamualaikum, saya nk share sikit, saya awal lagi preggy. sepatutnya usia kndungan sy 9week macam tu tapi bila ada bleeding spot buat saya risau, jadi saya refer hsa, masa scan dia bgtau nampak kantung saja tp xnmpak heartbeat baby, saya trus risau? dia ckp ada kemungkinan awal lagi atau miscarriage. saya risau sangat saya xtau nak buat apa. harap2 appoinment ptg ni tak buat saya bertambah lagi risau.

    ReplyDelete
  41. hi sis assalamualaikum , sy pun alami situasi yg sma , cuma keadaan sy lagi lama dari mumy2 yg komen d atas , sy mula cek sndiri kat umah , and alhamdulillah its +ve ,2x sy cek . lps tu sy g klinik scan kira 4weeks dktr kata msih kecik better tgu 2weeks lg bru dtg scan , so bila kndgn sy dh 2months , sy g scan tp kali ni dktr ckp xnpk , every months sy mcm period , cuma x lama , kdg sehari stgh , tp bidan kg kata, smkin hari baby dlm rahim sy mkin bsr . yg sy heran n pening bila ke klinik dktr kata lngsg xnpk , cek upt dah -ve , sy btul2 down , tawakkal . serah pada Allah , skrg ni usia kdgn sy dh msuk 5months last sy scan 4months ttp xnpk lg tp bidan kata baby dlm rahim sy dah bentuk , rasa kepala baby and so on . berair ja mata sy sis . sgt2 buntu . sy x psti skrg ni sy preggy or not .

    ReplyDelete
  42. Salam..lau scan rahim utk check cyst & fibroid tu sama tak kaedahnya mcm scan pregnancy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama dan lain..

      pregnant : scan perut sahaja
      cyst : scan perut dan thru vagina

      Delete
  43. Assalamualaikum kak.. sy dh buat upt test 4 kli .. 1kli di klinik kesihatan dn 3 kli kt rumah . Sy check ni seminggu sebelum tarikh sepatutnya period . Klu ikut trikh first last period . Kndungn dh 6 mggu .. Then pgi scan . Doc kt klinik kesihatan tu ckp tk nmpk bby n kntung .. refer hospital selayang .. so bila dh pgi amik drh beta hcg . Doc kte klu lebih 1400mg dia ckp sy pregnant tpi luar rahim .. masalahnya . Sy tkde sakit lngsung . Bleeding pun tak ada .hospital bru call pgi ni ckp bacaan sy lebih 2000mg dn doc suruh dtg utk scan blik . Tpi husband sy tknk hntr . Sbb nnti msti dia nk tebuk perut dn buang kndungan sy. Dn tarikh next appointment di klinik kesihatan 20/11 .. sy cume berharap trikh 20/11 tu bayi sy dh mula grow .. its so stressful . Sbb sy tkde lngsung tnde pregnant lua rahim .. cramping sume tkde .. . Sy cume berhrp kndungn sy baik baik sje ..

    ReplyDelete