Sunday, 26 January 2014

Bank Negara (BNM) - Interview

When i received a called from BNM inviting me for an interview, it SHOCKED me!!!
tapi alhamdulilah Syukur pada Allah swt
Dia tetap memberi peluang dan rezeki yang bertalu-talu walaupun ada kala nya aku lalai.

So this post, bukan nak cerita pasal TTC tapi cerita pasal pengalaman mengharungi interview di Bank Negara. Post yang di apply - First Level Executive - Sourcing. Senang cerita recruitment field in HR. Dan it's was shocking bila tahu out of 999 applicants yg apply dalam Jobstreet, aku adalah 10 yg terbaik! Alhamdulillah..


Ada 2 level of assessment utk interview BNM. Dan yg i went through adalah yg pertama. Skill assessment dan group activity. Dan untuk 2nd level of interview, is face to face interview dengan pengarah. Interview session di buat di Sasana Kijang. Macam learning or training centre utk BNM. Bila buat registration, polis pembantu akan bagi sticker di bawah and u have to stick it dekat baju. 

First time menjejak kaki di Sasana Kijang, memang melopong habis. Everything semua nya kaca sampai lif pun kaca. Very the exclusive and staff2 perempuan yg muda-muda sangat la gojez ok! Sesuai la kan dengan kerja di BNM. Bukan calang-calang orang boleh kerja situ i guess.

lif kaca mcm kasut kaca Cinderella
Ok! bila person in charge datang, dia bawa kami 10 orang ni pergi ke bilik komputer. Mula dengan assessment yg pertama.

Skill assessment ---  essay writing. Kena jawab 2 soalan dari 4 soalan. 2 bahasa malaysia & 2 lagi dalam english. Soalan untuk BM, pilih soalan yg berkaitan "faktor-faktor yang mengakibatkan bebanan hutang isi rumah dan cara untuk menanganinya" dan soalan untuk BI, "how your experience, skills and knowledge can add value to the post that u are apply"..ok fine, memang takde experience la kan sebab i am in HR-Industrial Relations field. And kena tahu ye panjang setiap essay ni mesti la 150 perkataan sahaja ye. Kena pandai buat essay yg padat dan bukan meleret-leret.

Bila dah sudah skill assessment, then this is the hardest part!!!! 

Group activity --- 10 daripada kami dibahagikan kepada 2 group, and my group memang full with talented people. Ada headhunter, internal auditor, IT people, tapi little proud jugak sebab dapat kenal dengan kwn2 yg sebaya yg dah pun berjaya dalam career. Ok, untuk group activity, kami diberi 1 case study pasal Bank. Kena fikir macam mana cara untuk tingkatkan lagi market share untuk setiap produk yg Bank sediakan di market. Apa business strategy yg boleh di guna pakai. Macam mana nk up kan lagi revenue based on keadaan sekarang. Dan melalui cara-cara ni, macam mana boleh bg contribution pada stakeholder. Bila baca case study tu, kind of kami semua mcm blank! Terdiam! OMGGGG!!! Susah ok!! Tapi hentam and stay confidence even jawapan ke laut..hihi

Bila dah sudah presentation, 3 panel tanya pada setiap candidates, kenapa nak apply kerja lain. Apa value yg boleh di add kalau dapat position tu. Dan selain dari recruitment, prefer nak try field apa. Interview session dari 9 am-1 pm ok. Pengsan!


Siapa yang layak ke 2nd interview akan di beritahu dalam masa 1 minggu and next assessment adalah selepas Chinese New Year. Rasa-rasa mcm tak terpilih..hihi. Tapi tak pela sebab dah cuba dan usaha kan cuma i felt that my usaha tak sehebat mcm usaha yg sebelum2 ni. Apa-apa pun aku serahkan pada Allah SWT. Dia tahu mana yg terbaik untuk aku. And i will try again at other places!

Wish Me Luck Guys !

12 comments:

  1. salam, sis berjaya pergi 2nd interview tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...tak berjaya. Tp my other 3 frenz dpt proceed next tebiu..yup they are really good

      Delete
  2. Post yang u pegi tu, bila advertisement diorang buat. Dari tarikh you apply the job, berapa lama diarong amek untuk call for interview?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berapa igt bila tp early jan...then dpt teview 2 weeks after..

      Delete
  3. hi kak,mcmna nak apply kerja kat BNM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! Sy apply dekat Jobstreet aritu..kena sll tgk kat JS la ye

      Delete
  4. Salam sis, memang semua level position mereka akan buat session macam nih ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam yaya..not sure la. Yg aritu sy pergi utk rank exec..i think setiap post lain kot method dia. Yela klu utk post manager, i dont think ada step cenggini..

      Delete
  5. salam puan, berapa ramai yg bnm nak ambik in the end? puan mentioned that 3 people went for 2nd stage interview, so does it mean that cuma sorang yg akan terpilih out of those 3 candidates?

    ReplyDelete