Saturday, 28 September 2013

Rawatan Sengkak = Superb Senak

Iyeeee...senak. Sakit.

Sebenarnya sepanjang hidup tak pernah lah berurut. Kelakar kan?

Tapi di sebabkan selalu lah dengar orang cakap urut bagus untuk ladies yang teringin untuk be a little cute gojez preggy mommy..so aku pun cepat2 la nak urut kan.

Nak jadi kan cerita pengalaman 1st time berurut memang la menyakitkan! Actually bukan yg pertama urut je..yg kedua ketiga pun sakit. sob sob sob pilu betul. Ok serta merta aku buat andaian sakit tu sebab dalam badan ni terlalu banyak hantu angin. Urat pun terkejut kan. Yela sebelum ni asyik sangat tido. Sekali sentuh meragam la dia kan.

First time urut dekat Cheras. Mak cik Ida ni memang urut sangat lama. Habis semua badan dia urut. Tapi tulah sakit kan. Sambil dia urut sambil aku adoiii adoiiiii kat situ.

Nak buat ucapan sikit " Terima kasih dekat ibu sebab gelak kan"

Tapi aku bukan nak cerita pasal makcik urut Ida ni. Tapi aku nk cerita pasal makcik urut Limah. Bertukar!!!! Makcik ni duduk dekat belakang Pasar Gombak. Berurut dengan makcik Limah ni tak sakit. Tapi tu lah dia, dia urut sekejap sangat. Banyak songeh kan sekejap lah pulak. Memang!

Nak cerita tak tahu la aku jakun ke apa. Tapi makcik Limah ni urut siap berdiri menonggeng segala. Dia tak duduk diam mcm makcik Ida. Ok la fine kat situ dah jakun kejap. Ada satu part ni, aku terlentang. Tiba-tiba dia bongkok. Tengok dia da menonggeng kat aku dah timbul rasa gabra dah kat situ. Apa makcik nak buat ni. Neves! Dia letak ibu jari dia kat rahim dan tekan sikit. Lepas tu tekan banyak. Sekali tuuuuu.....dia tolak tangan dia kuat-kuat dekat kawasan rahim aku. Tolak ke atas. Fuhhhhh!!! Nak nangis tau! Tapi tak leh lah nangis kan. Nanti dia gelak pulak. Pastu dia buat lagi. Adoiii la makcik. Mengapa kah ..huhu. Sy mintak maaf kalau sy banyak dosa..huhu. Tetiba..

sekali lagi makcik sengkak...saya jerit !!
Bila bangun esok pagi, serius tak tipu perut sakit ok. Senak semacam. Aku da risau. Macam nk pergi jumpa doktor. Yang paling aku risau mana la tahu kan position dalam perut dah berubah. Yela, entah2, buah pinggang dah pergi kat tempat pundi kencing ke kan. Boleh macam tu? Naif nye aku..maafkan lah. Dua hari aku risau.

2 hari sy macam ni makcik. 2 hari..
 Tapi yg paling ketara perubahan aku rasa adalah aku rasa perut aku dah kat atas. Selama ni kat bawah lantai ke? Takde la. Selama ni rasa macam ada benda dekat bawah perut. Harap apa yang aku rasa tu perubahan yang positif la kan .. oh ada lagi perubahan yg aku rasa. My hubby "money water" tak de keluar sangat dah lepas kitorang bersama. Ok la tu kan?

Bila goggle..apa yg aku alami tu adalah SENGKAK. okkkk memang best rasa nya bila kena sengkak. Ok nak share sikit, antara kebaikan yang aku baca dari pengalaman orang yg pernah bersengkak ni ?

1. Menaikkan kedudukan rahim lepas bersalin 
- yela maybe la kot kan rahim da jatuh ke bawah sebab puas meneran masa baby nak keluar.

2. Mengubah kedudukan bayi songsang
- ada kakak ni dia preggy baby sonsang, bila urut sengkak baby terus jadik baik tak songsang dah. Terus bersalin normal.

3. Melancarkan peredaran darah.

4. Membetulkan or meng adjust urat-urat yang tegang dalam badan kita tanpa kita sedari

5. Orang cakap sengkak ni untuk bantu proses pemulihan dengan lebih cepat lepas je bersalin

Kebanyakan nya, rawatan sengkak ni bagus untuk wanita yg lepas bersalin. Tapi bagus juga kepada mommies yg try to be pregnant. Macam i lah. Walaupun ada bermacam rawatan moden masa kini, rasa nya penting juga kalau kita bergantung kepada rawatan tradisional kan

Cuma...adakah sengkak pada masa kini masih relevan? Tepuk dada tanya selera.


21 comments:

  1. Ma lily pon penah gak urut yg sakit satu badan...dan dia kate betulkan kedudukan rahim...tapi tak penah plak buat aksi yg mama kate tu...da tau da rase sakit tu mcm mane senaknye...adoi...bertabahla :)

    ReplyDelete
  2. ma lily ...skg ni tak tau nk pegi lagi urut ke tak dengan makcik tu. seram betul la dengan dia....tapi dengar ramai jugak yg urut dengan dia lekat dengan izin Allah. ermmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...kita usaha hingga berjaya...k :)

      Delete
    2. Salam.sy tgh cube nk pregant n mmg tgh cr org y pndai urut sengkak ni.br nk try. Nk mntk tlg share no telefon mak cik tu boleh? Kot2 ade rezki sy pregnant.da kawin 2 taun n unor pn da 30 ni tp x pregnant lg.ni no sy 0193230820. Klu boleh dpt wassap sy sy ucap terima kasih byk2. Sbb sy ni x reti berblog2 ni. Ni 1st time comment kt blog. Kang awk reply x tawu lak ade notification ke x (kuno nyer...tp serius x pernah komen kt ang blog 😂) mntk msg or wassap sy eh?

      Delete
  3. Bleh tau kt mane tmpat ngurut tu...nak cuba.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat gombak dear.. jauh kot dari tempat awk tinggal. Kita boleh amek makcik ni bawa ke rumah. Atau pergi rumah dia kat belakang Pasar Besar Gombak

      Delete
    2. samalah.. penah bersengkak.. sakit dia aii.. rs nak tendang je makcik yg urut tu.. hehehe..

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo terima kasih kak. Kalau akak duduk dekat area2 rumah sy, boleh la sy try! Sy x jumpa lg tukang urut yg sedap urut bdn sy.

      Delete
    2. Kak wan fatimah duduk mane yer

      Delete
  5. ada sape tau nak sengkak area johor tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah buat di plaza larkin

      Delete
    2. Masaï ada... Cik gayah... Belakang umah

      Delete
  6. Boleh bagi nombor mak cik yang duduk belakang pasar gombak tu x? Sbb sye duk kat greenwood.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 0192042461
      Nama makcik tu makcik limah

      Delete
  7. Salam. Klau macam kite tengah plan utk pregnant takpe ke pegi berurut macam tu. Sy takut nak pegi coz takut effect apa2. Baru habis waktu subur skrg ni. Kat ari2 ni rase senak je. Tak taw la ape pasal...tu yg takut nk berurut. Huu Dilema sunggoh!

    ReplyDelete
  8. Dls sy tgh planning sy p urut just utk suka2. Tp xtau la plak makcik tu p sengkak nya.. as for me xpayah la sbb kita x tau kt dlm mcm mana kan. Percaya dgn apa yg Allah da sedia kan utk kita adalah dlm keadaan paling terbaik...tp usaha yg lain ttp kena buat tau

    ReplyDelete
  9. serios sy bace tegelak besar sorng2..awk ni da cm sy gak first time besengkak ni...ape yg awk cite same cam yg sy lalui..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..
      sakit kan. Takut pulak nak bersengkak lagi.

      Delete
  10. Hai salam kenal
    Saya sedang kena sengkak cari makcik urut. No telp makcik limah tak bisa hubungi. Ada rekomen makcik lain ka? Terima kasih

    ReplyDelete
  11. Nak berurut boleh contact saya 011-15046511

    ReplyDelete