Thursday, 4 September 2014

Newborn Checklist! Apa yang Perlu?

Ok! Ini pening ok!

Rasanya untuk mommies yg dah pernah mengandung dan bersalin, not a big deal kot. Tapi for me and for those yg baru pertama kali bakal menjadi mommy OF COURSE akan pening kepala nak prepare baby's stuff kan. Apa yg perlu di beli, berapa yg perlu di beli and dekat mana nak beli itu semua berpusing dalam kepala.

Ok, secara jujur pada awalnya sy tak pernah terfikir nak list kan checklist ni secara detail melainkan sy hanya pentingkan untuk beli 2 benda ni je

- BREAST PUMP-
-STROLLER-

Kes asyik penting kan breast pump ni sebab dekat office dikelilingi oleh mommies2 yg asyik la mengepam & paling penting sekali my intention untuk breastfeed baby. Yela nanti bila dah start kerja, kena la start mengepam kan. 

And one day, sy google checklist baby, and you know what? I don't have any idea! Blank 10 minit sebab bila dah baca itu dah baca ini sy jadik pening! Mana satu ni nak focus! Mana satu nak beli dulu ni! Kenapa banyak sangat ni! OMGGGGGGGGGGGGGGG!

So bila dah ada pengalaman yg cuak macam ni, sy decided untuk start slowly one by one. Lepas riki2 dekat google, utk memudahkan sy, sy create satu excel sheet which is divided into 3 parts. For baby, mommy and others mcm gambar kat bawah ni.

~FOR BABY~

Oh ye! Bila listing kan barang baby ni, sy decided utk list kan stuffs ikut urutan. Sy tak list kan baju dulu tapi sy list kan bathing & grooming dl. Sebab? Sebab tak nak pening kepala la..hihi. Sebenarnya cara ni sangat membantu sebab sy boleh fikir dengan waras mana keperluan yg sy perlu beli & lebih penting supaya sy tak terlepas pandang benda2 yg kecil. Sy akan fikir macam ni:-

Mula2 baby akan mandi dan bersiap (bathing & grooming)
Lepas mandi, baby akan pakai pampers (diapering)
Lepas pakai pampers, baby akan pakai baju (clothing)
Last, baby akan menyusu (feeding) 

Kalau tengok pada excel sheet yg sy buat, sy bahagikan kepada 5 bahagian. Pentingnya adalah pada harga. Sebab dari sini kita actually boleh buat budget. Macam harga yg sy letak, tu adalah ketika sy buat survey di Jaya Jusco. Dan paling penting kena selalu compare kan dengan harga dekat kedai lain juga sebab ada kemungkinan Kedai A lagi mahal dari Kedai B & sebaliknya. Purchase price pula untuk sy buat kiraan budget lepas sy beli semua keperluan. Tips yg sy dapat, beli bila ada expo or bila ada sale/member card sale. Sebab masa ni memang price akan murah! Lastly sy akan tandakan apa yg dah sy beli apa yg belum. Memandangkan sy baru je create excel ni sebagai preparation dan masih tak membeli so semua listing sy PENDING status. hihi

~FOR MOMMY  ~
As for keperluan sy, orang kata jamu masa berpantang pentingkan? So sy letak as a first priority, diikuti dengan yg lain2. Sebenarnya, apa yg perlu di isi terpulang pada mommies semua. Macam sy, sy penting kan disposable underwear especially utk pakai masa dekat hospital dan di awal hari bersalin. Tak perlu susah2 nak basuh panties. Pakai je yg boleh disposed.

~OTHERS  ~
Ha ni la part yg sy penting kan. Kawan sy suggest untuk mula membeli dari sekarang. Membeli dr sekarang maksud nya beli keperluan yg major mcm breast pump, stroller, car seat dan mana yg di rasa kan penting. Selain dari tu, sy akan cuba untuk survey sekali brand2 yg dpt review bagus. As for now, breast pump yg sy prefer adalah brand Medela Swing anggaran dalam RM688 survey di Anakku. Ni harga yg paling murah sy jumpa setakat ni sebab kebiasaanya dijual dalam RM700++. Sebenarnya ada brand yg lebih murah, tapi pada pendapat sy, invest untuk benda yg penting mcm ni tak salah. Lagi2 breast pump ni guna untuk bg baby menyusukan jugak kan (especially bila kita dah start kerja and travel) + boleh guna untuk anak2 yg lain in future. For baby stroller pulak, i chose cosi Sweet Cherry brand. Sy prefer style yg simple or travel used. Untuk sterilizer pulak, sy chose Little Bean brand sebab ni je brand yg sy jumpa setakat ni yg ada set sterilizer dan warmer 2 in 1. Kalau brand yg lain sterilizer dan warmer dijual secara berasingan.

NASIHAT KAWAN
Ikut kan nasihat kawan2 sy jugak, perlu utk had kan lebihan gaji setiap bulan utk 1 barang keperluan. Macam bulan ni, budget utk beli stroller, bulan depan beli car seat etc. Kenapa? Sebab barang2 major mcm ni sebenarnya yg mahal. Untuk beli sekaligus akan gunakan duit yg banyak. Lainlah kalau anda berkemampuan. Sebenarnya buat mcm ni sebenarnya untuk twist psikologi jugak. Supaya kita tak terasa sgt cash flow yg keluar tu. As for keperluan yg kecil macam baju baby tu semua, 7 bulan ke atas rasa nya masa sesuai untuk membeli. Dan kalau boleh untuk had kan pembelian, buat lah sebab tu lagi baik. Kalau rasa tak perlu, jangan beli dalam kuantiti yg banyak. Cukup sebagai spare. Yang penting senaraikan barang2 yg betul2 di rasa kan perlu ok!

Since sy tak mula beli apa2 lagi, so tak dapat nak share gambar2 yg exciting. For sure beli barang baby is the best moment kan! Since ada expo baby terbesar di PWTC tengah bulan Sept ni, sy akan gagahkan diri nak pergi. Mana2 kawan yg duduk area KL, sila lah terjah PWTC nanti ye!

** sy suka sharing. if ada kawan2 yg nak kan soft copy for this excel sheet ni, tinggal kan e-mail anda ok! **

32 comments:

  1. Thanks for sharing! :-) nak jgk excell sheet ni bole x dear? Email- saya@hudajamal.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. email done...nnt cek email ok! if tak de let me know ye.....

      Delete
  2. Menariknya! Nk mntk excel sheet ni jgk.. Blh x? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje...meh bg sy email. Nnt sy email kan ok

      Delete
  3. menarik..share with me...noorhaida.aida@gmail.com..tq sis

    ReplyDelete
  4. Salam tahniah atas kandungan puan,terharu saya bila baca semua kisah2 tak putus asa puan,saya doakan semuanya selamat.

    Kalau tak keberatan boleh saya nak minta jasa puan share spreadsheet tu,ini email saya irfas_87@yahoo.com terima kasih ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ye sudi bc blog sy yg x seberapa..sy dah sent kan excel dekat email. Cek ye.

      Delete
  5. dear...boleh email pd sy jugak tak....tq
    pojek.mizasha@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Hye awak..boleh email kat saya juga?
    nurulnadiakhalil@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Salam, appreciate if you boleh hantar a copy. Thanks very much.

    joharajohari@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Hye, boleh send kpd sy juga? :)
    nuramirahmn@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy dah email kan ye!! Tq reading my blog

      Delete
  9. Salam akak,

    Bley emailkan pada sye juga? anisnurain1406@gmail.com

    Mekasih

    ReplyDelete
  10. salam...boleh share excel sheet..
    email:ereignis86@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam..bleh tlg email excel jugak? mekaseh! :)

    rehansyazwani@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Salam.. sy nk checklist ni jugak tq :)

    cthadeeja2909@gmail.com

    ReplyDelete
  13. salam dear, sy nak checklist ni gak bleh x? :D
    ixora_stars90@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  14. salam dear, sy nak checklist excel ni gak bleh x? :D
    masturamht87@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. slm dear, tolong emailkan checklist ni kat i eh.. reen.haz@gmail.com, thank uuu~

    ReplyDelete
  16. assalam sis,
    sy pn suka tgk list ni, bole x share kt sy jugak?
    email: norliyanafuad@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Thanks for sharing! :) nak jgk excell sheet ni bole x dear? Email- illianiariffin@gmail.com

    ReplyDelete
  18. sharing is caring....boleh tlg email kat saya x??87sukriramli@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum. Blh share dgn sy jugak tak excel sheet ni? Hehe cikbahagie@gmail.com thank you in advance!

    ReplyDelete
  20. nak jugak =) terima kasih. nuratikahmuhammad@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. Nak jugak. Mmg tgh blur nak beli apa. :) ilham.majah@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...
    nak jgak excel sheet ni (y) :)
    Thank You,
    m_syrh@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. As salam boleh share kan excel sheet tu rosnahzakaria28@gmail.com

    ReplyDelete